Cu zece luni înainte de referendumul pentru independenţa Scoţiei, guvernul acestei provincii britanice publică marţi o Carte albă prin care speră să convingă o populaţie în majoritate sceptică de beneficiile pe care le-ar prezenta un divorţ istoric, relatează AFP.

Premierul separatist Alex Salmond, care militează pentru ‘Da’ la consultarea populaţiei în 18 septembrie 2014, îşi afişează obiectivul de a proclama independenţa în 24 martie 2016, dată care ar corespunde aniversării Actului Unirii între Anglia şi Scoţia din 1707.

Cartea albă cu 670 de pagini, intitulată ‘Viitorul Scoţiei: ghidul D-voastră pentru o Scoţie independentă’, se doreşte a fi ‘documentul cel mai detaliat publicat vreodată în favoarea independenţei unei ţări’, potrivit unui comunicat al guvernului.

Ministrul britanic al finanţelor asigură astfel că o asemenea independenţă ar putea costa în medie 1.000 de lire (1.200 de euro) anual pe fiecare contribuabil prin creşterea impozitelor.

O victorie a separatiştilor pare pentru moment improbabilă: sondajele arată în mod stabil de 20 de ani că doar o minoritate de o treime din alegătorii scoţieni se pronunţă pentru independenţă.

Capital