Joi, 31 octombrie, în „Sala Armelor” din cadrul Cercului Militar Cluj s-a desfășurat, sub egida Ligii Scriitorilor din România, ședința lunară a Cenaclului „Artur Silvestri”.

Ședința a fost deschisă de doamna Antonia Bodea, președinta cenaclului, care a prezentat invitații veniți din afara Clujului. De la Baia Mare au sosit Virginia Paraschiv și dr. Mihai Ganea, de la Gherla Pușa-Lia Popan, Alexandru Maier și Sandu Cătineanu din Bonțida. Invitatul special a fost Claudiu-Nicolae Șimonați din Geoagiu – Hunedoara.

După prezentarea raportului de activitate a LSR, Al. Florin Țene, președintele național al acestei uniuni profesionale, a lansat cartea-album „Istorie și credință pe plaiuri vâlcene” (Ed. Couphys, 2013) a lui Petre Petria. Apoi, a realizat un portret al poetului și animatorului cultural hunedorean Claudiu-Nicolae Șimonați. Acesta a înmânat, în semn de prețuire pentru activitatea culturală și cea scriitoricească, diplome de excelență Antoniei Bodea, lui Gavril Moisa și lui Al. Florin Țene, căruia i-a fost conferită și o medalie din partea Filialei Hunedoara a LS.

Voichița Pălăcean-Vereș și-a prezentat proiectul cultural, invitând membrii cenaclului să colaboreze la alcătuirea unui almanah literar, preconizat să apară înainte de sărbătorile de iarnă.

A urmat lansarea cărții lui Claudiu-Nicolae Șimonați, „Chimie în două versuri (distihuri umoristice)”, apărută de curând la Editura Napoca Nova. Volumul a fost prezentat de Voichița Pălăcean-Vereș. Au avut intervenții la subiect scriitorii Lola Țâmbrescu și Gavril Moisa, care au vorbit despre creația tânărului hunedorean. Epigramistul Eugen Albu a amendat atitudinea invitatului special și a părăsit ședința.

Iulian Patca a vorbit despre următoarele numere ale „Agorei literare”, apoi a înmânat legitimația celui mai nou membru al LSR, Sandu Cătineanu din Bonțida. Acesta a încântat audiența cu lectura câtorva dintre sensibilele sale creații lirice. Pușa-Lia Popan a emoționat publicul recitându-și unul dintre poemele publicate la începutul anului.

Ion Constantinescu a intervenit pentru a pune în discuție concursurile literare și faptul că, în unele situații, organizatorii nu realizează o jurizare a creațiilor, ci primesc o listă prefabricată de laureați – lucru care face de rușine breasla scriitoricească.

Ședința s-a încheiat într-o atmosferă degajată, asigurată de epigramiștii Vasile B. Gădălin și Gavril Moisa, care le-au închinat catrene inspirate lui Claudiu-Nicolae Șimonați și lui Sandu Cătineanu.

Următoarea întâlnirea a cenacliștilor de la „Artur Silvestri” se va petrece în 28 noiembrie.

Voichița Pălăcean-Vereș