Recent, pe 27 octombrie, a avut loc ”marele mars al secuilor pentru autonomie”. Organizatoric, un simplu fiasco, dar, ca incarcatura simbolica, un prilej perfect pentru a ne reaminti cateva dintre “anexele” iredentismului.

Spre exemplu, “marele mars al secuilor” ne duce involuntar cu gandul la “marea ancheta penala” in cazul organizarii ilegale a taberei extremiste de la Joseni. O ancheta penala care, iata, se fla in continuare in faza de proiect. Din informatiile obtinute pana acum, nici primarul si nici presedintele CJ Harghita – cum, de altfel, niciunul dintre consilierii locali sau judeteni – n-au fost invitati la audieri, macar in calitate de martori, de catre procurori.

Pe de alta parte, nici “marea investigatie a finantarii ilegale” din strainatate a formatiunii lui Tokes“ n-a produs efecte notabile. SRI, SIE si DNA, institutii sesizate cu privire la o ilegalitate demonstrata, nu s-au aplecat asupra problemei. Suspansul persista, ilegalitatea exista.

Nu in ultimul rand, “marea solutie de la Ministerul Educatiei” in chestiunea “manualului de istorie a secuilor” ar fi trebuit sa transeze o chestiune flagrant ilegala dar si abjecta. Falsificarea istoriei este – am aceasta convingere ferma – mult mai dureroasa decat ordinariile birocratice sau administrative.

Cu toate acestea, niciun gest institutional pana acum. Astazi, in schimb, subiectul incalcarii ritualice si deja traditionale a Articolului 1 din Constitutie a fost redeschis. Culmea, tot de Tokes, cel care, printr-un neinspirat arc peste timp, l-a adus in discutie pe Martin Luther King. Cumva, intr-o interpretare perversa a istoriei, pastorul Tokes si pastorul King s-ar intalni in stratosfera luptei pentru drepturile minoritatilor. Ridicol, nu si surprinzator.

Si, pentru ca pastorul Tokes – convertit deunazi la europarlamentarism – a adus in discutie America anilor ’60, se impune o replica. O replica a documentelor extrase din arhiva recent desecretizata a FBI, care prezinta o imagine interesanta a lobby-ului maghiar iredentist din SUA de la jumatatea veacului trecut.

Paginile anexate fac parte dintr-un amplu dosar al FBI care viza comunitatile de maghiari din Statele Unite si organizatia “American-Hungarian Reform Ministerial Association”, care – asa cum se arata in documentele prezentate – alimenta cu informatii utile cauzei iredentiste personaje influente din mediul politic american.

Razvan Zamfir