Un film documentar prezintă cum cinci licee slabe din România au avut medii mari la Bacalaureat 2013. Cinematograful Victoria din Cluj-Napoca găzduieşte marţi, 3 decembrie, de la ora 20.00, premiera naţională a documentarului „Ba se poate!”, care prezintă o reţetă educaţională de succes. La proiecţie va veni şi regizorul Tedy Necula, care va răspunde la final întrebărilor presei şi ale publicului.

„Ba se poate!” prezintă povestea a cinci licee tehnologice româneşti care şi-au crescut rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat de la 2% la 40% în urma implementării proiectului „Zburd – Educaţie prin coaching”.

Proiectul a fost implementat de către Asociaţia ROI în Bucureşti, Iaşi, Braşov, Sibiu şi Câmpulung-Muscel. Timp de doi ani, membrii asociaţiei au consolidat prin coaching relaţia elev-profesor-părinte, lucru care a contribuit la creşterea performanţei fiecărui liceu implicat în program. Iniţiatoarea ingeniosului proiect este Simona David-Crisbăşanu. Ea şi o echipă de oameni care vor să schimbe lucrurile în bine au întărit legătura dintre cei trei actori principali în procesul schimbării – elevii, profesorii şi părinţii. Împreună au căutat ţinte, au găsit paşi şi soluţii pentru a depăşi, în fiecare caz, nivelul de liceu foarte slab. Poveste de succes Regizorul Tedy Necula a documentat derularea proiectului, realizând lungmetrajul educaţional. Filmul „Ba se poate!” surprinde poveştile de succes ale elevilor, profesorilor şi părinţilor din fiecare liceu.

Filmul este un ghid de bune practici pentru celelalte licee care aspiră la un nivel superior de performanţă şi va fi distribuit în mai multe cinematografe din ţară. Imaginea filmului este semnată de Cosmin Nistor, iar coloana sonoră le aparţine compozitorilor Georg Mausolf şi Nicklas Bauske. „M-a fascinat ambiţia cu care elevii au depăşit barierele impuse de statutul lor social sau de nivelul general de educaţie din cele cinci licee.

Am reuşit să aratăm drumul spre succes al elevilor. Ei, împreună cu coachii, profesorii şi părinţii au arătat că <> să faci performanţă în plan educaţional şi personal atunci când cineva te ajută să conştientizezi propriul tău potenţial. Sper ca filmul să ajungă la cât mai multe licee din Romania şi, în acelaşi timp, va fi propus pentru selecţie la 400 de festivaluri internaţionale de film”, a declarat regizorul filmului, Tedy Necula, cunoscut ca singurul regizor de film cu dizabilităţi din România. El produce campanii şi filme social-inspiraţionale despre proiecte ale unor organizaţii precum UNICEF, Consiliul European, Blue Heron Foundation, JRC Germany şi diferite fundaţii locale. Programul de educaţie prin coaching în licee este continuat în proiectul „Adoptă un liceu”. Elevii, invitaţi speciali la film Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi producătorii filmului încurajează elevii ca, împreună cu profesorii şi părinţii, să participe la proiecţiile programate la Cinema Victoria, atât cu ocazia premierei de marţi, 3 decembrie, ora 20.00, cât şi în zilele de 4, 5 şi 6 decembrie, de la ora 13.00.

Rezervările se pot face telefonic, la 0741.064.764, sau prin mail, la gabibodea@cinemavictoria.ro. Cei care doresc pot susţine distribuţia filmului în licee prin contribuţia online pe platforma www.potsieu.ro.

Sursa: Adevarul