Interviu din 1997 (al doilea interviu dat lui Sorin Dumitrescu, dupa cel din 1994), in contextul primului an al guvernarii CDR-Emil Constantinescu, care pornise “reforma” prin lichidare a industriei romanesti si facea diligente servile marilor puteri occidentale pentru intrarea in NATO a Romaniei:

“Daca nu ne uitam la Hristos, in Sus, spre Cer, nu facem nimic. De acolo trebuie sa incepem si acolo sa terminam. Nimeni [dintre conducatori] nu a intrebat pe Dumnezeu daca e bine si de folos sa faca “reformele” pe care vrea sa le faca, sa vanda fabricile. Cei care fac vor da raspuns in fata lui Dumnezeu. Noi trebuie sa ne rugam inainte sa facem ceva si sa intrebam pe Dumnezeu daca este de folos ceea ce vrem sa facem”.

“Au duhovnici cei care conduc tara asta? Se inchina cat de cat seara, dimineata? Trebuie sa-i intrebe pe duhovnici, sa le ceara rugaciunile si sfatul”.

“Noi suntem prieteni cu toata lumea, dar nu vrem sa ne vanda cineva la kilogram sufletul si trupul, si simtul nostru religios si national. Biserica asta chiar e Cenusareasa Romaniei? N-a dus ea greul neamului de 2000 de ani?”

“Noi stim ca lucrurile sunt complicate si au si un caracter si o amprenta profund apocaliptica, si cu atat mai mult e nevoie sa intrebam mai mult, sa gandeasca mai multe minti, sa ajunga la un consens…”

“Toti vrem o reforma, dar nu sa ne sugrumam unii pe altii, o reforma constructiva si in duhul neamului nostru, nu din alte tari”.

“Deci ne-am dat la cheremul lacomiei strainilor? Faptele vorbesc singure… Noi, cand ne temem prea tare de Rasarit, cand ne temem de Occident, si atuncea: ori colo, ori dincolo, parca n-ar mai exista si Dumnezeu. Dar de Dumnezeu de ce nu ne mai temem? De ce nu-I cerem Domnului nostru Iisus Hristos ajutorul si luminarea? De ce nu intrebam si poporul asta ce vrea, ii place asa sau asa?”

“Fara multa sfatuire cadem ca frunzele”.

“Tara trebuie condusa intr-un duh traditional. – Pai cine poate sa faca asta mai bine decat regele? Foarte bine, daca poporul il alage si regele e capabil, noi rege am vrea, fiindca este unsul lui Dumnezeu. Dar nu sunt eu omul care sa hoatarasc una sau alta. Dar noi vrem conducatori crestini, insa nu crestini de circumstanta, ci unul care este convins si isi iubeste tara, si se uita intai la Dumnezeu, intreaba si pe oameni, la nevoie face si un referendum”.

“Nu ne putem vinde tara si tot la kilogram. Poporul e nemultumit acum. Nimeni nu stie mai bine ca noi suferintele poporului acestuia… Toti sunt tristi si ofteaza; la noi vin si se plang ca i-au dat afara de la serviciu, ca se inchid fabricile, le vand, desi mergeau bine. Se poate asa ceva, sa umblam noi cu ziua pe la straini?”.

“Dumneavoastra, intelectualii, nu va faceti datoria cat trebuie. Trebuie si elita romaneasca, care ii secondeaza pe guvernanti, sa traga semnalul de alarma”.

“Ziaristii nostri vorbesc foarte negativ despre Romania si despre Biserica Ortodoxa si tare mult lauda catolicismul si alte religii… Ori nu sunt botezati, ori sunt vanduti… De ce nu isi iubesc neamul?”

“Pentru ca e tara ortodoxa, de aceea e mai tare hartuita. Daca ar fi fost de alta religie, nu era. Aceasta tara profund ortodoxa este incomoda Europei”.

“Credeti ca am scapat de ateism? Nu am scapat! S-a schimbat numai vestonul”.

“Am curajul oricand sa vorbesc cu Dl. presedinte [Constantinescu], i-am trimis si un memoriu in care am pus ceva din jalbele neamului meu… Nu pot sa tac, chiar daca o sa ma impuste… A ajuns pana la poarta Cotrocenilor si acolo i s-a spus [celui care a dus memoriul]: ‘Dom`le, dumneata nu stii ca noi intram in NATO? Ce umbli dumneata cu memorii din astea religioase?’ “

“Sa dea Dumnezeu sa nu intram in NATO! Il avem pe Hristos, nu ne trebuie NATO sa ne apere! Ne apara Hristos!”

Sursa: Război Întru Cuvânt