Astăzi, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, s-a întâlnit cu consilierii locali membri ai Comisiei de urbanism şi primarul Emil Boc, pentru a discuta situaţia unor proiecte respinse în plenul Consiliului local Cluj-Napoca, dar aprobate de CTATU.

La finalul discuţiilor, primarul Emil Boc a dorit ca experţii urbanişti să atace puţin şi problema „Cotei 0” a clădirilor, care este interpretabilă şi permite amenajarea unor subsoluri pe trei sau mai multe niveluri.

Această problemă se întâlneşte în cazul imobilelor care se află pe terenuri în pantă şi care au acces mai mai multe străzi. Arhitecţii stabilesc în proiecte „Cota 0” raportat la cel mai înalt punct al terenului, iar astfel în partea de jos a pantei se pot amenaja cu titlul de „subsol” mai multe etaje, vecinii fiind astfel umbriţi.

Arhitecţii au oferit mai multe soluţii în acest sens, una din ele fiind „regula intrării în casă”, care se va aşeza automat la nivelul străzii, fără să fie permisă amenajarea multor trepte pentru intrarea în casă, iar punctul de referinţă să fie luat cel mai scăzut nivel al pantei.

Arhitectul Adrian Iancu a menţionat că referinţele la „Cota 0” sunt interpretabile în cel puţin 3 moduri, el sugerând aplicarea unei reguli la nivel local în funcţie de „volumul maxim al imobilului”, care s-ar plia astfel oricărei caracteristici a terenului şi în funcţie de vecinătăţi.

Preşedintele OART, Şerban Ţigînaş, a propus introducerea în regulamentele locale a cerinţelor „înălţimii absolută relevantă” şi a „numărului de niveluri supraterane”.

Consilierul local Adrian Popa a menţionat că în această polemică un impediment îl constituie şi faptul că această „Cotă 0” este raportată la terenul „amenajat” când ar trebui să fie raportată la terenul „natural”.

Primarul Emil Boc le-a cerut specialiştilor să elaboreze în cursul acestei luni mai multe propuneri pentru reglementarea „cotei 0” la nvielul municipiului Cluj-Napoca.