Poetul Ion Brad, fost ambasador al României la Atena şi director al Teatrului Nottara din București, consideră că oraşul Cluj-Napoca merită din plin distincţia de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Ion Brad: „Trebuie să fim sinceri şi să judecăm corect. Sibiul a fost un exemplu atipic pentru că nu era oraşul românesc „cel mai cultural” dintre toate, nu avea vechi universităţi, ca şi Clujul, publicaţii mai vechi, tradiţii – nici faţă de cele ale Iaşiului, ca să nu mai vorbim de ale Bucureştiului. Totuşi, a fost ales pentru că era un oraş cu anumite urme germanice moştenite, iar cum Germania dă tonul în Europa în toate privinţele, mai mult decât Franţa sau Marea Britanie, s-a ales în mod fericit cu acest titlu. S-a nimerit să fie şi un primar potrivit pentru treaba de organizare, pentru că e nevoie de o pregătire de ani de zile, pe urmă au avut buni organizatori pe acolo, cum este directorul teatrului local, care au făcut tot felul de manifestări, şi oraşul a înflorit. Nu mai spun că şi influenţa Papei Benedict al XVI-lea a contat, care era invitat (n-a putut să vină); papă german, oraş cu rădăcini germane… A fost o întâmplare fericită.

Eu aş alege Clujul, ca ardelean, în calitate de clujean. Ai mai da astfel satisfacţie şi unei minorităţi naţionale care e foarte activă, uneori agresivă şi chiar contondentă. Oraşul este în zona asta a Europei, mai dezvoltată cultural şi din punctul de vedere al civilizaţiei străzii, aveţi şi un aeroport refăcut acuma, tradiţiile universitare ş.a.m.d.

Deci eu aş alege Clujulul, dar ar putea veni alţii şi să întrebe: „De ce, măi, tot cu ardelenii ăştia?” Această teorie a transilvanismului e cultivată într-un mod excesiv şi abuziv şi fals de o televiziune de aici. Un domn realizator bolovănos, de altfel bine informat se ocupă. Nici Transilvania poate nu era liberă astăzi dacă nu era apărată prin vărsare de sânge de către români din alte zone ale ţării.

S-ar putea ca cineva să dorească să fie alt oraş capitala culturală a Europei. S-ar exclude Timişoara, chiar dacă şi timişorenii au un oraş de graniţă acolo, ar putea să aibă nişte atuuri, au tradiţie, oraşul e frumos. S-ar putea să merite Iaşiul, un oraş foarte frumos, pe cele 7 coline, asemenea Romei, cu zestrea lui de cultură.

Ar putea să tragă la sorţi, să organizeze o extragere la nivel naţional, să facă un plebiscit, să fie alese câteva oraşe care să intre în competiţie, pe urmă să fie întrebaţi cetăţenii, printr-un sondaj naţional. Am improvizat ceva de ordin fantastic, nu real”.

NapocaNews: Se vorbeşte, despre Sibiu, că în respectivul caz s-au întâlnit în mod fericit voinţa politică şi cea economică, şi de aceea a fost desemnat capitală culturală europeană. Unde e cultura în această ecuaţie?

Ion Brad: Cultura fără economie nu rezistă. Cultura e ca o plantă frumoasă, are rădăcinile în pământ şi frunzele întinse spre soare. Cultura are nevoie de dezvoltare economică şi socială, care să se reflecte în splendorile culturii. De aceea în această competiţie nu prea au ce căuta oraşele mici din România.

NapocaNews.ro