Cea mai bună sportivă a anului din România a mai cucerit o ţară, Bulgaria. Simona a câştigat ieri Turneul Campioanelor de la Sofia, după o finală fantastică în faţa Samanthei Stosur, scor 2-6, 6-2, 6-2. Halep (22 de ani) a obţinut al şaselea titlu al anului

În urma evoluţiei de la Sofia, Halep a ajuns pe locul 11 WTA
În ultimele cinci luni, Simona are un palmares de 11-2 cu jucătoarele din Top 20
Stosur a pierdut pentru a treia oară în 2013 în faţa româncei

Turneul Campioanelor de la Sofia, dar şi finala, au venit ca o răsplată pentru Simona Halep după toate succesele din 2013. A fost ca la un bal de absolvire, după un ciclu încărcat cu teze şi examene pentru care eleva lui Adrian Marcu a primit calificative fără precedent în ultimul deceniu. Şefa de promoţie a noii generaţii din România a câştigat cinci titluri în patru luni, toate condimentate cu victorii în faţa unor jucătoare de Top. Samantha Stosur, adversara din finala de ieri, fusese deja învinsă de două ori, ultima dată chiar în urmă cu două săptămâni, în finala de la Moscova. Australianca a fost „invitata specială“ în cadrul balului Simonei, eveniment la care au ţinut să fie prezenţi şi peste 500 de fani veniţi din România!

set 1: PRINSĂ PE PICIOR GREŞIT
Finala de la Sofia a fost prefaţată prin mesaje diferite de cele două jucătoare. Simona a avut un mesaj defensiv: „Sunt sigură că va dori să mă bată de această dată, aşa că trebuie să fiu pregătită“. Stosur a ieşit la atac după victoria cu Pavliucenkova: „Sunt gata să-mi iau revanşa!“. Iar primele schimburi de mingi au arătat o jucătoare furioasă – australianca, iar o alta care încă nu-şi acoperise rănile după un meci epuizant cu Ivanovic din ziua precedentă. Stosur a servit fără cusur la început, în timp ce Halep a părut jenată de bandajul pe care şi l-a aplicat pe piciorul stâng după o contuzie. În 10 minute, Sam a făcut 3-0. Simona nu a forţat revenirea imediat, deşi a avut două şanse de break. A căutat să simtă cât mai bine mingea şi să-şi regleze ritmul pentru „manşa“ a doua. Stosur a închis primul set după 31 de minute: 6-2.

set 2: A PRINS RITMUL ŞI S-A DEZLĂNŢUIT
În partea a doua, Simona a decis să improvizeze, să rişte şi a urcat tot mai des la fileu. O primă ratare la „plasă“ a făcut-o să răbufnească. Ieşirea a venit şi ca un strigăt de luptă, iar efectele s-au văzut imediat. Halep a dat drumul la braţe şi fie cu dreapta, fie cu reverul executat cu ambele mâini a început să adune puncte câştigătoare. Descătuşarea a venit însă după un lob care a lăsat-o fără reacţie pe Stosur. Românca a făcut 4-2, iar din tribune s-a auzit tot mai apăsat, „SIMONA! SIMONA!“. Australianca a devenit tot mai nervoasă, a dat senzaţia că a mai pierdut şi din energie, iar eleva lui Marcu a restabilit egalitatea: 6-2.

decisiv: A IEŞIT LA DANSUL VICTORIEI
Setul desiv s-a transformat într-un război al nervilor. Stosur a încercat să lovească la fel de puternic precum la debutul jocului, dar Simona parcă s-a aflat la debutul sezonului. A alergat dintr-un colţ în altul şi a ajuns la fiecare minge. Efortul era depus la a 70-a partidă a sezonului! Halep a devenit un robot de returnat mingi, în faţa căruia Stosur s-a sufocat. Iar publicul să înceapă numărătoarea: „Unu! Doi! Trei! Patru! Cinci! Şaseeeee!“ De la 2-2, românca a câştigat patru game-uri clare, astfel că meciul s-a încheiat după 90 de minute plus ceva prelungiri. Halep a încheiat cu mâinile pe faţă, de parcă totul ar fi fost un vis. Realitatea a sunat însă cam aşa: titlul cu numărul 6 şi locul 11 WTA începând de azi. O poziţie care îi deschide deja alte perspective celei mai bune sportive din România în 2013.

Pentru succesul obţinut în capitala Bulgariei, competiţie la care nu a pierdut niciun meci, Simona a primit un cec în valoare de 270.000 de dolari şi 375 de puncte WTA. Cu premiul câştigat aseară, Halep a trecut de 2.000.000 de dolari luaţi numai din tenis

Diferenţa dintre mine şi Serena Williams este că ea a câştigat numai turnee mari, eu şase, dar mai micuţe
Simona halep, campioană de şase ori în 2013

Sursa: Pro Sport