Vicepreşedintele PSD Ioan Rus a atacat sâmbătă lansarea de către partidul lui Băsescu a aşa-zisului „Pact pentru Transilvania şi Banat”, spunând că documentul a fost elaborat de „corifei ai demagogiei dâmboviţene, chemaţi la Cluj de alţi gargaragii” care vor să instrumenteze „interesele mlăştinoase ale unor neîmpliniţi bucureşteni”.

Partidul Mişcarea Populară al lui Traian Băsescu a lansat sâmbătă, la Cluj-Napoca, un așa-zis document programatic intitulat „Pactul pentru Transilvania şi Banat”, în care plouă cu multe vorbe şi promisiuni. Aşa-zisul pact l-a înfuriat pe Rus.

„Câţiva „populari” bucureşteni dintr-o formaţiune care pretinde a aparţine unei „mişcări” şi care încorporează nişte aventurieri politici a căror conştiinţă ar trebui să simtă apăsarea decăderii României din ultimul deceniu, nereuşind să îşi mai găsească audienţă pe malurile Dâmboviţei, s-au împreunat cu câţiva asociaţi de pe malurile Someşului şi au ales să abordeze politicianist tema Transilvaniei. În contextul în care actualul Guvern relansează proiecte prin care se urmăreşte consolidarea unui stat modern şi puternic, care să poată face faţă provocărilor integrării europene şi globalizării, aceşti corifei ai demagogiei dâmboviţene, chemaţi la Cluj de alţi gargaragii, vor să lanseze un aşa-numit „Pact pentru Transilvania”, prin care să instrumenteze interesele mlăştinoase ale unor neîmpliniţi bucureşteni şi aspiranţi revizionişti budapestani”, spune Rus, potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă.

Acesta afirmă că „personajele care vor să pactizeze” cu Transilvania nu sunt decât nişte „nomenclaturişti ai autointitulatei orientări politice de dreapta din România cea care, de altfel, a torpilat, în ultima decadă, toate iniţiativele pe care ardelenii le-au avut în interesul întregii Românii”.

„Noi ştim, însă, că demersul lor va avea un singur rezultat: acela de a împrăştia şi în această provincie a României cât mai mult din noroiul elucubraţiilor demagogice din care-şi hrănesc populismul deşănţat pe care-l practică în fiecare zi. Noi, social-democraţii clujeni, nu putem să întâmpinăm demagogia şi populismele „popularilor” din Bucureşti, pripăşiţi pe lângă cei câţiva oportunişti de ocazie clujeni, decât cu totală neîncredere, fiind convinşi că ardelenii îşi aduc aminte de iresponsabilitatea pe care aceşti aşa zişi reprezentanţi ai dreptei au avut-o în actele guvernărilor anterioare şi mai ales în periculosul joc al batjocoririi aspiraţiilor şi potenţialului cetăţenilor locuitori ai provinciei româneşti – Transilvania”, adaugă Ioan Rus.
Rus îi numeşte pe oamenii lui Băsescu, „aventurieri politici”, „penibili pescuitori de voturi de la electoratul din Transilvania, folosind metodele politicianismului gregar pe care-l practică în toată România, în detrimentul cetăţenilor României”.

“Transilvania are nevoie de proiecte, nu de vorbe! Transilvania are nevoie de o autostradă care să o conecteze cu restul ţării, nu de populism ieftin! Transilvania are nevoie ca deciziile care se iau la Bucureşti să ţină seama de specificul acestei provincii, nu de programe generaliste! De toate acestea şi de multe altele are nevoie Transilvania, domnilor „populari”. Dar pentru toate acestea este necesar mai mult decât un pact între voi înşivă, este nevoie să înţelegeţi Transilvania!”

Ciudat este că Ioan Rus îi face nomenclaturişti pe nişte tineri care nu au avut funcţii politice înainte de 1989. Reamintim că în anii 80 Ioan Rus era activist comunist aflat pe statele de plată ale PCR, în vremea când funcţiona ca preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Comunişti pe Centrul Universitar Cluj.

NapocaNews