Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat sambata pe strazile Berlinului, cerand Guvernului german sa ridice interdictia impusa Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Plasata sub deviza: „Sustineti procesul de pace, ridicati interdictia privind PKK”, manifestatia s-a desfasurat cu calm, in pofida controalelor masive ale politiei, informeaza Expatica.

PKK, catalogata de unele state drept grupare terorista, a fost interzisa in Germania inca din 1993, insa in ciuda acestui fapt s-a bucurat de o sustinere tacita in statul bavarez, ca urmare a celor peste 500.000 de kurzi, de nationalitate turca, care traiesc in Germania.

Conform organizatorilor acestui miting, manifestantii au fost controlati de fortele de ordine care cautau eventuale afise cu liderul inchis al PKK, Abdullah Ocalan.

Manifestatia vine intr-un moment considerat nu de putini ca fiind unul istoric, autoritatile de la Ankara demarand un proces de pace cu PKK, care insa ca urmare a situatiei actuale risca sa intre in impas.

Kurzii se gasesc intr-un numar extrem de mare in Turcia, Irak, Siria si Iran, insa de-a lungul istoriei acestia nu au beneficiat de un stat propriu. In prezent insa, ei au reusit sa obtina autonomia in nordul Irakului si nordul Siriei, acolo unde au profitat de criza care a cuprins tara.

Sursa: Ziare.com