Germania a devenit vineri prima țară europeană care autorizează ca bebelușii născuți fără o identitate sexuală clară, ca băiat sau fată, să fie înregistrați fără o specificare a genului, relatează Agenţia France Presse.

Astfel, părinții vor putea să lase necompletată rubrica referitoare la identitatea sexuală a copilului în certificatul de naștere, iar termenul „sex nedeterminat” urmează să își facă apariția în registrele stării civile. „Este pentru prima dată când legea recunoaște că există oameni care nu sunt nici bărbat, nici femeie, sau de ambele sexe — oameni care nu se încadrează în categoriile legale tradiționale”, a explicat pentru AFP Konstanze Plett, profesor de drept la Universitatea din Bremen.

Parlamentul trebuie acum să clarifice care vor fi consecințele acestei schimbări în materie de căsătorie și uniune civilă. În Germania, căsătoria poate fi doar între un bărbat și o femeie, în timp ce contractul de uniune civilă („Lebenspartnerschaft”) este destinat exclusiv persoanelor de același sex.

Legea este destinată părinților de nou-născuți și „nu poate rezolva toate problemele complexe legate de persoanele intersexuale”, a explicat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne.