Potrivit EVZ.ro, mult disputata descentralizare a poliţiei, în forma propusă de vicepremierul Liviu Dragnea dar neacceptată de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, prevedea, printre altele, ca poliţiştii locali să fie în subordinea primarilor. Probabil asta ar fi vrut şi primarul UDMR din comuna Belin, judeţul Covasna, Siko Imre, care s-a supărat rău, aseară, că poliţiştii nu ascultă de ordinele sale.

Aflat într-o stare avansată de ebrietate, edilulului i-a sărit muştarul când a văzut echipajul de poliţie care patrula prin comună. S-a urcat în maşină, împreună cu fratele său, şi a plecat în urmărirea autospecialei în care se afla şeful de post şi ajutorul său.

Colegi de-ai poliţiştilor au declarat pentru „Evnimentul zilei” că împotriva primarului Siko Imre au fost depuse, în ultima vreme, mai multe plângeri penale de către cetăţeni din comuna Belin.

Aşa cum precizează Inspectoratul de Poliţie al Judeţului(IPJ) Covasna, în jurul orei 18,30, autospeciala poliţiştilor a fost blocată în trafic de maşina în care se afla primarul, pe Drumul Comunal 37. Atunci, primarul s-a dat jos din maşină şi le-a cerut explicaţii polițiștilor cu privire la motivul prezenţei lor la acea oră pe raza comunei, „adresându-le cuvinte jignitoare şi agresându-i fizic”. Ca să evite escaladarea conflictului, cei doi poliţişti au plecat şi s-au refugiat în Postul de Poliţie.

Numai că primarul nu s-a mulţumit cu prima corecţie aplicată subofiţerilor. La scurt timp după acest incident, în jurul orei 19.00, acelaşi autoturism a oprit în faţa sediului Postului de Poliție, din acesta coborând patru persoane, respectiv primarul, fratele lui şi alte două rude ale acestora, un bărbat și o femeie.

Circul a culminat cu o bătaie aplanată cu greu de oamenii legii. Cei doi poliţişti au fost loviți cu pumnii în zona feţei, iar primarul şi-a scos cravata de la gât şi a încercat să îl stranguleze pe şeful de post.

„Poliţiştul l-a somat pe bărbat să înceteze acţiunea violentă şi, întrucât acesta nu s-a conformat, a folosit spray-ul iritant-lacrimogen.”, se arată în comunicatul Poliţiei Covasna.

A fost solicitat sprijin, iar la faţa locului s-a deplasat o echipă operativă din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Covasna şi un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe.

Acum, cei patru bătăuşi sunt cercetaţi penal pentru ultraj.

Sursa: EVZ.ro

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe a dispus joi după-amiază reţinerea pentru 24 de ore a primarului comunei Belin, Siko Imre, şi a altor două persoane cercetate pentru ultraj.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna, Nicoleta Marin, cei trei au fost introduşi în arestul din Sfântu Gheorghe.

Siko Imre este cercetat pentru ultraj, după ce în cursul zilei de miercuri i-ar fi agresat fizic şi verbal de şeful postului de poliţie din localitate şi pe ajutorul acestuia. Conducerea Inspectoratului de Poliţie a precizat că cei doi poliţişti au fost loviţi cu pumnii, iar aceştia din urmă au folosit un spray lacrimogen şi au cerut întăriri.

Comandantul IPJ, comisarul Ion Popa, a declarat ieri pentru AGERPRES că din verificări a rezultat că şeful de post şi ajutorul acestuia, care se aflau în patrulare cu o maşină pe drumul comunal 37, ar fi fost blocaţi în trafic de un autoturism în care se aflau două persoane, printre care primarul Siko Imre.

Comisarul Ion Popa a afirmat că primarul le-ar fi solicitat poliţiştilor explicaţii cu privire la motivul prezenţei lor la acea oră pe raza comunei, adresându-le cuvinte jignitoare şi agresându-i fizic, iar ulterior, însoţit de alte trei persoane, ar fi venit în faţa sediului postului de poliţie şi i-ar fi agresat din nou pe poliţişti.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES via Dan Tanasa