Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, instituţie de învăţământ special aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, a organizat în perioada 25-31 octombrie 2013, prima întâlnire în cadrul Proiectului Multilateral Comenius ”Forme de activități artistice în dezvoltarea persoanelor cu dizabilități”. La eveniment au participat 13 profesori, reprezentanţi ai patru şcoli partenere din Zespół Szkół Specjalnych w Kolbuszowej Dolnej (Polonia), Yaşama Sevinci Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi (Turcia), Coleg Gwent Crosskeys Campus (Țara Galilor, UK) și Alapítványi Oktatási Központ (Ungaria).

La această primă întâlnire au participat exclusiv cadre didactice, fiind abordate în special aspecte ce țin de gestionarea în bune condiții a proiectului. În acelaşi timp, au fost definitivate programul de lucru al proiectului precum și distribuția sarcinilor ce revin fiecărei țări partenere. În acest scop, au avut loc discuţii în cadrul școlii şi mese rotunde cu prilejul cărora s-a discutat despre realizarea în fiecare instituție participantă a colțului Comenius, colţ care va conţine imagini transpuse de la reuniunile și activitățile proiectului. Totodată, în cadrul întâlnirii s-au stabilit datele deplasărilor transnaționale din primul an de proiect și s-a precizat clar planul amănunțit al sarcinilor ce urmează a fi îndeplinite până la viitoarea întâlnire de proiect care va avea loc în Polonia, în decembrie 2013. De asemenea, profesorii parteneri au stabilit designul logo-ului proiectului, precum și conținutul web-site-ului destinat proiectului. Nu în ultimul rând, s-a dat startul primei mari activități a proiectului “Orașul nostru”, activitate ce se va finaliza cu o expoziție fotografică în cadrul reuniunii de proiect din Turcia, din luna noiembrie 2014.

Calendarul reuniunii a inclus şi vizitarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, participarea la activități şi ateliere de lucru, precum şi vizitarea unei instituţii similare din regiune, prin participarea împreună cu un grup de elevi ai CSEI Cluj la Festivalul Național de folclor pentru tineri cu dizabilităţi, desfășurat în 26 octombrie 2013, la Bistriţa.

Reamintim faptul că, proiectul, a cărui coordonare este asigurată de Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj, se va derula în perioada 2013-2015, beneficiind de un buget total de 112.000 Euro din care 24.000 Euro pentru partea română. Scopul implementării proiectului îl reprezintă implicarea a 260 de elevi cu vârste cuprinse între 14 şi 20 de ani în activităţi terapeutice, 27 dintre aceştia urmând a participa la mobilităţi transnaţionale. Alături de elevi, din grupul ţintă fac parte şi 65 de profesori care vor derula activităţile propuse şi vor participa la mobilităţi transnaţionale.

NapocaNews