Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că Iranul nu va avea arma nucleară, în faţa reprezentanţilor comunităţii evreieşti locale, în a doua zi a unei vizite la Moscova.

„Promit că Iranul nu va avea arma nucleară”, a declarat Netanyahu, după ce a denunţat afirmaţiile pe care ayatollahul Ali Khamenei le-a făcut cu o zi înainte, şi anume că statul israelian este „sortit dispariţiei”.

„Ieri, liderul suprem iranian, Khamenei, a spus «moarte Americii, moarte Israelului, evreii nu sunt fiinţe umane»”, a declarat Netanyahu.

„Un asemenea Iran nu trebuie să aibă arma nucleară”, a adăugat el, în această primă reacţie faţă de declaraţiile liderului suprem iranian.

Într-un discurs difuzat în direct la televiziune, Khamenei a declarat miercuri că „fundamentele regimului sionist au fost slăbite foarte puternic şi acesta este sortit dispariţiei”.

Ayatollahul Khamenei a refuzat orice pas înapoi în privinţa „drepturilor nucleare” ale ţării sale, afectând negocierile reluate miercuri între Iran şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) la Geneva.

Netanyahu a insistat miercuri, la Moscova, asupra necesităţii unei „soluţii adevărate” la problema dosarului nuclear iranian, la finalul unei întâlniri cu preşedintele Vladimir Putin, în cadrul unei campanii vizând să împiedice orice acord în cadrul negocierilor în curs la Geneva.

Putin şi-a exprimat speranţa ca o soluţie „reciproc acceptabilă să fie găsită în viitorul apropiat”.

Premierul israelian nu a reuşit să îl convingă pe Putin să se alătură poziţiei sale ostile faţă de acordul cu privire la dosarul nuclear iranian negociat în prezent la Geneva, scria presa israeliană joi.

Sursa: Mediafax