Celebrul flautist si pedagog , Jean-Claude Gerard, vine la Cluj sa ne destainuie din experienta sa flautistica. Unul dintre cei mai mari flautişti si pedagogi ai ultimelor trei decenii la nivel international, Jean-Claude Gerard, va susţine, în perioada 14-17 noiembrie, un masterclass de flaut la Centrul de pregătire muzicală ”Ars Cantus” din Cluj-Napoca.

”Centrul nostru de pregătire muzicală este onorat de prezenţa unui asemenea oaspete şi credem că este o onoare şi pentru Cluj să fie vizitat de profesorul Jean-Claude Gerard. Prezenţa sa aici, faptul că va susţine un curs de patru zile cred că vine să consolideze statutul pe care Clujul îl are în lumea muzicii. Avem convingerea că prin profesorul Jean-Claude Gerard şirul personalităţilor muzicale ale lumii care trec pragul instituţiei noastre este abia la început”, a declarat prof. dr. Florin Ţîrlea, preşedintele Centrului de Pregătire Muzicală ”Ars Cantus”.

Jean-Claude Gérard (Franţa/Germania) este unul dintre cei mai de seamă flautişti şi pedagogi francezi care a studiat la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris, unde i-a avut ca profesori pe celebrii Marcel Moyse şi Gaston Crunell.

El este o personalitate marcantă a muzicii universale prin importanta sa contribuţie adusă la dezvoltarea flautisticii moderne.
Jean-Claude Gérard şi-a început cariera ca solo flautist în cadrul orchestrelor Concerts Lamoureux şi Opera Mare din Paris, iar în 1972 a devenit solo flautist al Filarmonicii din Hamburg. În 1986 a fost numit profesor de flaut al Academiei de Muzică din Hanovra, iar in 1989 a devenit profesor la Academia de Muzică din Stuttgart.
Ca membru al ansamblului cameral „Villa Musica” şi al „Bach Collegium Stuttgart”, Jean-Claude Gerard a susţinut numeroase concerte ca solist flautist, desfăşurând totodată şi o activitate pedagogică intensă. Printre altele, el a participat la o serie de festivaluri muzicale precum Schleswig-Holstein Music Festival sau Mainz Villa Musica in calitate de profesor coordonator.

Ca profesor, Jean-Claude Gerard a şlefuit generaţii întregi de flautişti care acum ocupă poziţii importante în cadrul unor mari orchestre ale lumii -Teatro alla Scala, Santa Cecillia Roma, Orchestra Radio din Hamburg, Opera din Frankfurt, Opera din Oslo, Opera Regala din Copenhaga, Opera Comica din Berlin- dar şi în învăţământ, profesori ale unor prestigioase academiile de muzică, cum ar fi cele din Stuttgart, Weimar, Nürnberg, Münster, etc.

Desigur, activitatea muzicală a ilustrului flautist si profesor s-ar putea uşor aşterne pe câteva zeci de pagini, dar cu siguranţă, mare parte din lumea muzicii, cu atât mai mult cea a flautisticii, cunosc prea bine personalitatea lui Jean-Claude Gérard.

Prezenţa unei personalităţi muzicale, de rang internaţional, care ” ne calca pragul casei” în Romania, reprezintă o onoare şi o oportunitate inedită, pentru muzicieni în general şi mai cu seamă pentru flautisti-dar nu numai-indiferent de vârstă sau experienţă.

NapocaNews