Manualul „Istoria secuilor”, apărut anul trecut la initiativa Consiliului Judeţean Harghita ca materie opţională pentru clasele a VI-a şi a VII-a în şcolile cu predare în limba maghiară, va fi reeditat ca o carte de lectură pentru publicul larg, au anunţat marţi, la Miercurea Ciuc, autorii volumului.

Autorii manualului au organizat, marţi, la sediul Consiliului Judeţean Harghita, o dezbatere la care au fost invitaţi să îşi spună părerea despre manualul „Istoria secuilor” mai mulţi profesori de specialitate din judeţ, întrucât după apariţia acestuia s-au creat mai multe controverse privind aspectul de manual sau carte de lectură al publicaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Majoritatea profesorilor de Istorie prezenţi la forum au afirmat că actuala ediţie a manualului este mai potrivită studiului la cercurile elevilor decât ca materie opţională la clasă.

„Eu văd că ar fi mult mai bine să fie o carte pentru activităţile la cercurile de elevi, este mult mai bine dacă este studiată în jurul unor subiecte care se leagă şi de istoria localităţii sau de istoria comunităţilor locale. Eu cred că asta este importanţa acestei cărţi, şi nu să fie o materie”, a spus prof. Csog Samu, de la şcoala generală din Sânsimion.

Manualul opţional de „Istoria Secuilor” a fost lansat oficial în data de 18 septembrie 2012 la sediul Consiliului Judeţean Harghita din Miercurea Ciuc. Cartea este redactată de unsprezece autori, profesori şi istorici, şi editată în limba maghiară de către Centrul Judeţean Harghita pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Sursa: Cotidianul