Ministrul Pădurilor, Lucia Varga, i-a chemat astăzi la raport pe şefii Inspectoratelor Silvice din toată ţara, la Cluj.

Lui Sever Stanciu, şeful ITRSV Ploieşti, i s-a cerut astăzi demisia după ce  s-a constatat defrişarea ilegală a 915 hectare de pădure dintr-o zonă de protecţie şi lipsa de controale acolo în ultimii 4 ani. Şi la Comana, în Giurgiu, timp de 4 ani de zile nu s-a făcut niciun control.

Lucia Varga spune că din păcate cei care au permis aceste lucruri primesc doar sancţiuni administrative, cum sunt reducerile de salarii, de până la 20%.

Un exemplu în acest sens este şi Traian Mariş, fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, care deşi este condamnat la cererea DNA pentru că a pus la cale un sistem prin care fiecare pădurar era obligat să cotizeze anual suma de 20.000 de euro, pentru a putea rămâne în funcţie, acum s-a întors în silvicultură ca inginer la Ocolul Silvic Gilău, pe care l-a condus înainte să fie numit director al Direcţiei Silvice Cluj (susţinut de liberali).

Ministrul Varga spune că este legată de mâini până la adoptarea Noului Cod Silvic, unde a fost introdusă o autorizaţie de bună-practica, care va fi dată doar acelor angajai cu comportament exemplar.

Lucia Varga are curajul să afirme că mafia lemnului este susţinută politic, dovadă fiind şi faptul că membrii Comisiei juridice a Senatului (dominată de USL) au amânat de două ori pronunţarea asupra noului Cod silvic.

Altcumva, susţine ministrul, că nu ar fi posibil ca 6.000 de camioane încărcate cu lemn să se perinde prin Argeş fără ca nimeni să le vadă.

După ce Senatul va aproba Codul silvic, urmează o rundă de dezbateri şi în Camera Deputaţilor.

Grav este şi faptul că avem 550.000 de hectare de pădure nepăzită deoarece personalul de pază al RomSilva este insuficient deşi compania de stat înregistrează anual profituri consistente, răspândite în alte direcţii.

„La ora actuală peste 50% din personalul silvic este ori de rea-credinţă, ori incompetent, iar pentru a repara situaţia este necesară adoptarea noului Cod Silvic”, concluzionează ministrul.

La nivelul judeţului Cluj, în primele 9 luni ale anului, Poliţia a confiscat o cantitate de 10 ori mai mare de lemn tăiat ilegal, faţă de anul trecut.

Ministrul consideră că activitatea ilegală din domeniul silvic nu s-a intensificat, însă organele de control încep să-şi facă treaba.

Semnalăm totuşi o situaţie bizară în actualul Cod silvic: un echipaj de poliţişti sau jandarmi care surprind o maşină care fură lemn, nu pot confisca lemnul decât în prezenţa unui inspector silvic. Desigur, personalul silvic este puternic subdimensionat, iar camioanele cu direcţia Sebeş circulă nestingherite cu lemn furat.