NapocaNews.ro anunţa în exclusivitate faptul că vechea placă ce amintea de Procesul Memorandumului, desfăşurat la Cluj, a fost furată la începutul anului 2013, de către autori rămaşi necunoscuţi.

După mai multe discuţii cu directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, anunţăm în premieră sfinţirea noii plăcuţe comemorative.

Evenimentul va avea loc în data de 1 Decembrie, de la ora 14:45, fiind săvârşit de ÎPS Mitropolit Andrei.

Noua placă va conţine informaţii mai cuprinzătoare despre Procesul Memorandumului.

La scurt timp după furtul obiectului, statuia lui Baba Novac din apropierea Universităţii Sapienţia, a fost vandalizată, tocmai în preajma vizitei pe care premierul Ungariei trebuia să o efectueze la Cluj-Napoca.

“Memorandul” românilor din Transilvania, prin care erau solicitate pentru populația română drepturi etnice egale cu ale populației maghiare, precum și încetarea persecuțiilor și a încercărilor de maghiarizare, a fost dus de o delegație compusă din 237 de persoane împăratului Franz Josef. Acesta a trimis mai departe memorandul, necitit, la parlamentul de la Budapesta, de unde a fost restituit conducătorului delegației. Avându-se în vedere că documentul a fost tipărit și răspândit, autorii au fost dați în judecată în luna mai a anului 1894, acuzați de instigare prin presă, pentru care au plătit cu închisoarea.

Procesul lor s-a desfăşurat în Palatul Reduta de pe str Memorandumului, unde a fost fixată placa furată.

Mii de români, din toată ţara, au luat parte la procesul de la Cluj, în ciuda faptului că au fost bruscaţi pe drum de către forţele de ordine controlate de unguri şi hărţuiţi în Cluj-Napoca pe parcursul şederii lor aici.

NapocaNews