Comisia pentru solidaritate naţională din parlamentul de la Budapesta a adoptat astăzi un document în care se arată că planificata retragere a ordinului „Steaua României” în cazul europarlamentarului Laszlo Tokes este inacceptabilă.

În documentul adoptat în unanimitate de membrii acestei comisii se precizează că retragerea distincţiei primite de Laszlo Tokes pune sub semnul întrebării rolul pe care l-a avut comunitatea maghiară din România în ceea ce priveşte tranziţia democratică, dar şi libertatea de exprimare.

Comisia parlamentară menţionează totodată că recenta decizie a Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” reprezintă o dispreţuire a întregii maghiarimi din România şi generează sentimente negative în rândul tuturor celor care au luat poziţie în favoarea extinderii drepturilor comunitare.

Ungaria, ca şi România, consideră drept un lucru firesc să ia atitudine, în spiritul tratatului de bază dintre cele două ţări, în chestiuni legate de minorităţile naţionale care trăiesc pe teritoriul celuilalt stat, iar Laszlo Tokes s-a referit la acelaşi lucru în declaraţia pe care a făcut-o, se mai arată în document.

Preşedintele comisiei parlamentare pentru solidaritate naţională, deputatul Fidesz Arpad Potapi, a declarat presei ungare că speră că preşedintele României, Traian Băsescu, nu va decide retragerea distincţiei acordate lui Laszlo Tokes.

Politicianul ungar a precizat că propunerea de retragere a distincţiei este inacceptabilă pentru toţi cei care sunt în favoarea respectării drepturilor fundamentale democratice, iar acest lucru este reflectat şi de luarea de poziţie a comisiei parlamentului de la Budapesta.

Radio Romania