O familie de romi din Timişoara, proprietară a clădirii în care a funcţionat Spitalul Oncologic, a oferit-o spre vânzare primăriei, cu suma de 630.000 de euro, anunţul fiind făcut în şedinţa de joi a Consiliului Local, în care consilierii au decis amânarea luării unei decizii.

În şedinţa de joi a Consiliului Local Timişoara, secretarul Ioan Cojocari i-a anunţat pe consilieri că Monica Mihai, proprietarul clădirii în care a funcţionat Spitalul de Oncologie de pe Bulevardul Mihai Viteazu, a făcut o ofertă primăriei de cumpărare a imobilului. Femeia, care face parte dintr-o familie de romi, a cerut suma de 630.000 de euro pe clădirea de 650 metri pătraţi.

Potrivit lui Cojocari, iniţial, familia de romi din care face parte şi Monica Mihai, a cerut Primăriei Timişoara 3,5 milioane de euro pe imobil, apoi, la cea de-a doua ofertă, a cerut un million de euro.

Monica Mihai are două case şi un teren pe Bulevardul Mihai Viteazu, la nr. 26, însemnând peste 1.600 de metri pătraţi, dar şi alte imobile în suprafaţă de peste 500 de metri pătraţi.

În clădirea de pe Bulevardul Mihai Viteazu, până la sfârşitul anului 2012, a funcţionat Spitalul de Oncologie din Timişoara.

În decembrie 2012, spitalul a fost mutat în spaţiul fostului internat al Colegiului Tehnic „Ion I.C. Brătianu”, care aparţine primăriei, după ce imobilul în care funcţiona unitatea spitalicească a fost retrocedat. Pe uşa clădirii a fost pus lacătul şi nimeni nu a mai făcut vreo reparaţie.

În Timişoara, mai multe familii de romi deţin sute de proprietăţi în centrul oraşului.

Familia Cârpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraş, având 144 de proprietăţi – vile, case, apartamente, terenuri, garaje şi diferite spaţii -, majoritatea în zona centrală a oraşului, potrivit unui document al Direcţiei Judeţene de Finanţe Timiş, obţinut de Mediafax.

Presa locală a relatat deseori despre Vişinel Stanca şi Ionelaş Cârpaci ca fiind conducătorii unor clanuri de romi care s-au îmbogăţit în timpul administraţiei fostului primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, al cărui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe străzi din centrul oraşului, în urma unor retrocedări.

La Timişoara au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Iniţial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub preţul pieţei.

Sursa:Mediafax