Fostul presedinte interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a declarat că ţara sa nu va avea „niciodată” o unire cu Romania, în replică la declaraţiile pe această temă ale lui Traian Băsescu. „Aceste discuții au fost pornite deoarece cineva îți dorește să speculeze în jurul acestei teme”, a declarat şi fostul premier, Vlad Filat.

Politicienii moldoveni au reacţionat după declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind o posibilă unire a României cu Republica Moldova.

Fostul presedinte interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a declarat presei că Moldova nu va avea „niciodata” o unire cu Romania, scrie Ziare.com.

„Niciodata (never in engleza – n.red)! Moldovenii au identitatea lor, dupa aproape 23 de ani de independenta, sondajele arata ca 80% se considera moldoveni”, a raspuns in engleza Lupu, unul din liderii coalitiei de guvernare unei intrebari in aceasta limba despre unificarea cu Romania.

Fostul prim-ministru al R. Moldova susține şi el că Republica Moldova nu ia în calcul posibilitatea unirii celor două țări, transmite UNIMEDIA. Filat a fost asaltat de presa din Rusia, dar și de cea din Georgia, fiind rugat să facă comentarii la acest subiect. Jurnaliștii l-au rugat să spună dacă există premise pentru alipirea celor două state.

„Eu nu o să vorbesc despre planurile altor țări, ci despre planurile noastre. Noi avem scopul de a continua procesul de eurointegrare a țării și asta înseamnă că ne dorim să avem o țară independentă, suverană și puternică. Asta include bunăstare pentru cetățeni, securitatea statului și un viitor mai luminos”, a specificat liberal-democratul.

„Republica Moldova nu analizează posibilitatea unirii cu România. Aceste discuții au fost pornite deoarece cineva îți dorește să speculeze în jurul acestei teme. Încă o dată mă repet, noi ne ocupăm de edificarea unui stat suveran, puternic și în aceste scopuri suntem ajutați de procesele de eurointegrare demarate în țară”, a adăugat Vlad Filat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR, că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci ţara noastră va fi pregătită.

„Un popor, când are ocazia să fie împrenă, nu va renunţa. Nu mizez pe oameni politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a spus președintele.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomaţia din România, cu ministrul de Externe, preşedintele a răspuns: „Mă tem că, până una alta, cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Nu cred că trebuia să iau o aprobare de undeva”.