Un profesor de istorie braşovean a făcut o serie de cercetări în arhivele parohiei Scheii Braşovului şi a făcut o descoperire surprinzătoare: una dintre străbunicele fostului preşedinte al PRM era evreică, scrie AmosNews. Femeia făcea parte dintr-o familie de negustori evrei venită din Galiţia şi stabilită în Braşov în timpul Imperiului austro-ungar. Căsătorindu-se cu străbunicul fondatorului PRM, aceasta a renunţat la religia iudaică şi a trecut la ortodoxie.

Profesorul nu şi-a făcut cunoscute rezultatele investigaţiei şi nici nu-şi deconspiră identitatea, temându-se de “represaliile” la care ar putea fi supus de actualul europarlamentar în publicaţiile sale şi în apariţiile la televizor.

Întrebat de jurnaliştii de la AmosNews dacă Vadim poate fi recunoscut ca fiind evreu, Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, a declarat fără ezitare: „Cu siguranţă că da”, avându-se în vedere tradiţia evreiască care transmite identitatea etnică pe linie maternă.

“Chiar dacă face parte dintr-un cult sectant, el poate fi considerat evreu. Nu toţi evreii sunt de religie iudaică. Pe noi nu poate decât să ne bucure faptul că un intelectual de anvergura sa ar putea să revigoreze o comunitate tot mai puţin numeroasă. Cu siguranţă că dacă va dori, va fi primit cu braţele deschise în rândurile noastre”, a mai spus Aurel Vainer, citat de sursa menţionată.

Acesta a mai amintit şi de cazul fostului vicepreşedinte al partidului radical unagr Jobbik, Csanad Szegedi, trecut recent la iudaism după ce şi-a redescoperit originile evreieşti.

Europarlamentarul Vadim Tudor, exclus din PRM de aripa Funar, este unul din cei mai notorii negaţionişti ai Holocaustului din România. Cu toate acestea, el nu se declară “antisemit”, lăudându-se cu faptul că a ridicat la Braşov o statuie a premierului israelian Yitzhak Rabin, asasinat în 1995 de un extremist evreu, conform FrontPress.ro.

.Asta expilcă şi promovările evreilor în funcţiile de conducere ale PRM în anii 2000 şi elogierea cultului mozaic impus de Tribun în organizaţiile locale, care se întreceau să-şi exprime recunoştinţa faţă de comunitatea evreilor din ţara noastră. Până la urmă CV Tudor a fost şi a rămas un comunist promovat după 1990 de ungurul Virgil Măgureanu, şeful SRI,  şi premierul Petre Roman din 1991.

NapocaNews