Premierul japonez Shinzo Abe a calificat, luni, drept „periculoasă” crearea de către China a unei „zone de identificare a apărării aeriene”, al cărei traseu include insulele aflate sub control nipon.

„Sunt foarte îngrijorat pentru că este un lucru foarte periculos, care poate conduce la un accident imprevizibil”, a declarat Abe în cadrul unei şedinţe pe această temă în Senat, potrivit declaraţiilor sale citate de presă.

Beijingul a anunţat sâmbătă crearea unei „zone de identificare şi apărare aeriene” în Marea Chinei de Est, care include insulele aflate sub controlul Japoniei dar care sunt revendicate de China.

Crearea acestei noi zone de apărare aeriană este însoţită de reguli pe care este necesar să le respecte toate avioanele care o tranzitează, sub ameninţarea unei intervenţii a forţelor armate, a anunţat Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat.

Aeronavele este necesar să furnizeze planul precis de zbor, să-şi afişeze în mod clar naţionalitatea şi să menţină comunicaţii radio care să le permită să „răspundă în mod rapid şi adecvat cererilor de identificare” formulate de autorităţile chineze.

Trasarea acestei zone de apărare aeriană, prezentată pe o hartă difuzată pe site-ul ministerului, arată că zona acoperă o suprafaţă întinsă în Marea Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan.

Potrivit hărţii, zona include arhipelagul Senkaku, insule aflate sub controlul Japoniei, dar revendicate de Beijing sub numele Diaoyu.

Sursa: Mediafax