Premierul Serbiei, Ivica Dacici, i-a îndemnat pe etnicii sârbi din partea de nord a oraşului Kosovska Mitroviţa să voteze în alegerile locale care vor fi reorganizate duminică, după anularea scrutinului în urma violenţelor din 3 noiembrie.

„Nu trebuie să repetăm erorile trecutului; mergeţi la vot, duminică, pentru alegerea unui primar sârb!”, a spus Dacici.

Dacici a evocat exemplul sârbilor din Croaţia, care au proclamat „Republica sârbă Krajina” la începutul conflictului din Croaţia (1991-1995). După ce au respins mai multe planuri de pace, etnicii sârbi au fost evacuaţi de pe acest teritoriu în august 1995.

„Liderii Republicii sârbe Krajina s-au jucat cu destinul cetăţenilor”, a explicat Dacici.

Scrutinul se va repeta duminică în trei secţii de vot din partea de nord a oraşului Kosovska Mitroviţa.

In 2008, Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia, însă Belgradul refuză să o recunoască. Cel puţin 90 de ţări au recunoscut independenţa Kosovo. Serbia a declarat în numeroase rânduri că nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo. UE vrea ca Belgradul să stabilească relaţii cu Pristina ca o precondiţie a aderării Serbiei la alianţa europeană. Până în prezent, 22 din cele 27 de state membre ale UE au recunoscut independenţa autoproclamată a Kosovo. România, Spania, Slovacia, Grecia şi Cipru sunt ţările membre UE care nu au recunoscut Kosovo.

Parlamentul European a adoptat recent o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo până acum să facă acest lucru cat mai repede.

NapocaNews
Sursa:Mediafax