Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat astăzi asocierea cu Nica Valentin şi Gidro Stanca în vederea reabilitării Băilor Someşeni şi a redării în funcţiune a acestui punct turistic major în trecutul oraşului, proiect estimat la valoarea de 20 milioane de euro.

În total, parcul acvatic va avea o suprafaţă de 51.324 mp.

Contribuţia Primăriei Cluj-Napoca este în valoare de 353.000 de euro, constând în lucrări pentru infrastructura de acces: iluminat public, drum, reţele electrice, spaţii verzi ş.a.m.d.

În schimbul acestui ajutor acordat investitorilor privaţi, aceştia vor oferi abonamente de 10.000 de euro pe an, timp de 5 ani, iar în al şaselea an, în valoare de 20.000 de euro.

„Nu este clujean care să nu ştie de Băile Someşeni şi să nu ne fi întrebat ce se întâmplăcu Băile Someşeni în anii trecuţi. Cetăţenii doresc rezolvarea acestei probleme, dar nu au ştiut de transferul asupra dreptului de proprietate. Ne aflăm în faţa unui proiect important. Este un proiect privat, Primăria în acest partnereiat vine doar pe domeniul public, unde oricum am avea obligaţii să facem utilităţile. Deşi este obligatoriu de făcut lucrările, pentru autoritatea locală acestea nu rămân fără beneficii, în sensul că această sumă de bani se va întorace în abonamente şi bilete de intrare la aquapark. Investitorul a dat dovadă de deschidere faţă de acest parteneriat şi sper că demersul nostru îi va ajuta să obţină finanţare pentru proiect”, a declarat primarul Emil Boc.

Consilierii locali ai PSD au anunţat că votează împotriva proiectului.

„Nu înţeleg de ce investitorul are nevoie de acest contract de asociere câtă vreme noi doar trebuie să ne facem datoria”, a spus Claudia Anastase. Consilierul USL a spus că încă nu a fost reglementat dreptul investitorilor la acea proprietate şi că autorităţile locale ar trebui să impoziteze parcul acvatic pentru că astfel s-ar obţine mult mai mulţi bani decât cei oferiţi de proprietari pentru bilete. Mai mult, Anastase a menţionat că mai bine s-ar acorda mai multă atenţie investitorilor din parcurile industriale, care deja au demonstrat ceva în oraş.

„Sunt surprinsă că un consilier local pune semn de egalitate între o investiţie într-un parc acvatic şi parcurile industriale. M-am luptat în justiţie ani de zile pentru a ajunge la un liman, iar apoi am aflat că nu există niciun investitor dispus să investească in reabilitarea Băilor, care ar însemna lucări pe 2 ani şi apoi zeci de ani pentru recuperarea investiţiilor. Nici măcar un milionar al Clujului nu a vrut să investească în Băile Someşeni. Aşa că am apelat la o bancă privată, care a solicitat o dovadă a susţinerii din partea comunităţii locale, ori eu nu mă pot duce să cer acordul fiecărui clujean în parte. Băile de aici nu erau pentru bălăcit, ci pentru tratament”, a spus Stanca Gidro, co-proprietar al Băilor Someşeni.

Aceasta a spus că momentan în zonă doar se fură cărămizi deşi acolo există un izvor unic în Europa care tratează diabetul.

„Eu deocamdată încă mai doresc să investesc în Băile Someşeni, pentru care mă lupt încă din 1998. Ar trebui să vă imaginaţi şi câte locuri de muncă stabile pentru zeci de ani în viitor se creează, plus oamenii care au case în jur şi vor beneficia de pe urma turismului de acolo”, a adăugat Stanca Gidro.

Claudia Anastase a spus că extrasul CF asupra terenului depus la Primărie este din luna mai 2013, însă într-un extras CF mai recent primit de dânsa de la fratele dnei Stanca Gidro apare ca proprietar şi dl Rădulescu (fratele), care nu doreşte demararea investiţiei.

Dna Gidro a spus că era mai corect din partea Claudiei Anastase să îi ceară şi dânsei părerea, nu să-l asculte doar pe fratele ei.

Stanca Gidro a clarificat problema CF-ului, spunând că fratele ei doreşte doar bani de la Valentin Nica şi are o părere diferită faţă de această investiţie.

Dl Nica avea o treime din suprafaţa de teren, dl Rădulescu avea o treime din teren, iar dna Stanca Gidro are o treime din teren. Totuşi dl Rădulescu şi-a pierdut partea de teren în favoarea dlui Valentin Nica, pentru suma de 600.000 de euro, care îi va fi acordată după primirea finanţării de la bancă.

Chiar şi aşa, Gabriel Oniga a declarat că din punctul său de vedere nu e oportună asocierea Primăriei în acest proiect.

La final, cu 5 voturi împotrivă din partea consilierilor locali ai PSD, proiectul a fost aprobat.