Primarul UDMR al municipiului Sfântu-Gheorghe, şovinul Antal Arpad, a anunţat că nu va participa nici în acest an la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României. Mai mult, acesta a cerut şi Prefecturii şi Bisericii Ortodoxe să se delimiteze de marşul organizat duminică de Noua Dreaptă în oraşul pe care îl conduce.

“Vin să provoace şi să jigneasca populaţia maghiară. Fac apel la Prefectura Covasna, Biserica Ortodoxă şi Forumul Civic al Românilor să se delimiteze de Noua Dreaptă. Dacă nu o vor face, orice incident va fi responsabilitatea lor, fiindcă va fi o reacţie normală a locuitorilor oraşului dacă nu vor tolera scandările extremiste şi jignitoare la adresa comunităţii maghiare. Pe trotuar e liber să circule cine vrea, rămâne de văzut cum vor acţiona organizatorii, Poliţia şi Jandarmeria”, a spus Antal, care se visează guvernator al aşa-zisului Ţinut Secuiesc.

Edilul şef a mai declarat că salută iniţiativa liberalilor locali, care solicită ca 1 Decembrie să nu mai fie Ziua Naţională a României, ci doar a naţiunii române, “în condiţiile în care această dată nu reprezintă un motiv de sărbătoare pentru maghiari”.

Primarul extremist din Sfântu Gheorghe nu este la prima provocare anti-românească, acesta declarând în luna ianuarie a anului trecut că iubirea României cu forţa de către cetăţenii maghiari înseamnă “viol”. Deasemenea, l-a ameninţat pe blogerul Dan Tănasă şi pe familia acestuia, pentru plângerile sale la adresa abuzurilor autorităţilor locale împotriva românilor, minoritari în zonă. Arpad a mai încercat să facă presiuni anii precedenţi pentru a împiedica desfăşurarea marşurilor naţionaliste organizade de 1 decembrie de către Noua Dreaptă în Harghita sau Covasna. În plus, în iarna anului 2012 a îndemnat, la fel ca acum, la boicotarea evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României.

La fel ca în anii precedenți, Noua Dreaptă va organiza și în 2013, cu ocazia Zilei Naționale a României, un ”Marș al Unirii”, în ”secuime”, în semn de solidaritate cu românii din zonă și pentru a arăta că naționaliștii resping orice formă de separatism etnic și toate provocările ”autonomiste” susținute de Budapesta.

Anul acesta, orașul ales pentru marșul de 1 decembrie este Sfântu Gheorghe din județul Covasna. Acțiunea va începe la ora 12.00 iar locul de pornire este Catedrala Ortodoxă Română. Punctul terminus va fi Piața Mihai Viteazul, în fața monumentului dedicat marelui domnitor român, care a unificat pentru o scurtă perioadă Țara Românească, Moldova și Transilvania.

Conform Recensământului din 2011, populația stabilă a municipiului Sfântu Gheorghe este de 56.000 de persoane, dintre care 41.200 de etnie maghiară și doar puțin peste 11.800 români.

În fiecare an, Noua Dreaptă alege să marcheze Ziua Națională în orașele din inima țării unde tricolorul este tot mai puțin afișat în detrimentul steagului ”secuiesc” și unde românii sunt minoritari și supuși discriminării din partea autorităților locale, controlate de partidele minorității ungurești.

Sursa: FrontPress.ro