Va permite Crin Antonescu ca limba maghiară să devină a doua limbă oficială în justiția din România? (FOTO: stirileprotv.ro). Proiectul de lege care va impune limba maghiară ca a doua limbă oficială în justiția din România a ajuns la Senat, după ce în data de 29 octombrie a.c. acesta a fost adoptat tacit de către Camera Deputaților.

În data de 29 octombrie a.c. Camera Deputaților a adoptat tacit propunerea legislativă pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 9 Justiția al Chartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare conform Legii de ratificare nr. 282/2007, inițiată de către UDMR-iștii Márton Árpád-Francisc și Máté András-Levente, prin care se dorește legiferarea obligativității ca instanțele de judecată din România să angajeze cunoscători ai limbilor minorităților în zonele în care aceștia au o pondere de peste 20% din totalul populației. Totodată proiectul prevede că cei interesați vor putea introduce cereri și alte acte inclusiv în limba minorității, costul traducerii acestora fiind asigurat din fonduri publice.

Proiectul de lege a ajuns la Senat în data de 30 octombrie a.c. iar în data de 4 noiembrie a.c. acesta a fost prezentat în Biroul Permanent al Senatului. Proiectul se află în procedură de urgență. Senatul este camera decizională.

Fișa proiectului la Senat aici.

Dan Tanasa