Un proiect de lege controversat, depus de guvernarea Quebec-ului in aceste zile, este considerat „problematic”, pentru că nu respectă demnitatea ființei umane, nici libertatea de religie și de exprimare, conform Arhiepiscopului catolic Christian Lepine de Montreal (foto).

Arhiepiscopul a explicat că proiectul de lege, cunoscut sub numele de „Carta Valorilor”, incearca sa excluda realitatea religioasă din sfera publică. Populația Quebec-ului, provincie francofonă a Canadei, este statistic predominant catolică.

Proiectul de lege ar modifica Carta provinciei privind drepturile și libertățile omului și ar afirma caracterul secular. Printre prevederile cele mai controversate se afla, de exemplu, o cerință care ar limita drepturile personalului de stat in purtarea la vedere a simbolurilor religioase ale credinței proprii. Alte prevederi includ „stabilirea obligației de neutralitate și rezervare pentru tot personalul de stat”.

„Rolul statului nu este acela de a controla modul în care te îmbraci”, a spus Arhiepiscopul. „Este problematic”.

De asemenea, el a facut distictie intre statul secular si pluralitatea societatii in Quebec. Acesta a declarat, pentru postul de radio al Vaticanului, ca rolul statului secular „este acela de a proteja un spațiu al pluralismului, un spațiu pentru demnitatea fiecărei ființe umane, un spațiu al libertatii și un spațiu al libertatii de exprimare și de religie, în care religia nu este impusa, dar nici interzisa”.

Sursa: Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe