Rozaceea este o boala inflamatorie cronica care afecteaza unitatile pilosebacee. Afecteaza aproximativ 10% din populatie, fiind intalnita mai des la persoanele cu fototip I sau II, adica cele cu ten deschis, ochii verzi sau albastri si par deschis la culoare, de unde si denumirea populara de „blestemul celtilor”. Desi rozaceea apare mai des la femei, barbatii sunt cei la care apar cele mai severe forme.

Cauza principala a rozaceei o reprezinta reactivitatea vasculara exagerata, care inseamna ca vasele de sange reactioneaza disproportionat la stimuli obisnuiti. Se traduce prin episoade de vasodilatatie, initial prezenta doar in cazul expunerii la stimuli agravanti, apoi permanenta. Mai este adusa in discutie si teoria privind careia exista o legatura cauzala intre aceasta afectiune si infectia cu Helicobacter pylori.

Desi este denumita uneori acnee rozacee, aceasta afectiune nu este o forma de acnee. Unul din factorii care fac deosebirea din punct de vedere clinic de acneea vulgara este absenta comedoanelor.

Stadii

Diateza rozaceica: precede rozaceea propriu-zisa si consta din eritem (roseata) episodic la nivelul fetei;

Stadiul I: eritemul devine permanent si pe suprafata pielii se observa teleangiectazii (vase de sange vizibile ca „vinisoare”), aparand asa-numita cuperoza;
Stadiul II: eritem persistent, teleangiectazii, papule (puncte rosii) si pustule (puncte albe);
Stadiul III: eritem intens, teleangiectazii, papule, pustule, noduli. In cazuri severe apare hiperplazia glandelor sebacee, care duce la ingrosarea nasului (rinofima), fruntii (metofima), pleoapelor (blefarofima), urechilor (otofima) sau barbiei (gnatofima). Aceste modificari apar in general la barbati si foarte rar in cazul femeilor.

Trecerea dintr-un stadiu in altul nu este obligatorie. Leziunile sunt localizate in general la nivelul fetei, insa rar pot aparea si la nivelul gatului, decolteului, spatelui si scalpului. Este posibila si afectarea oculara care se manifesta prin ochi rosii si uscaciune oculara, ca rezultat al conjunctivitei cronice. Frecvent examenul parazitologic al leziunilor va evidentia prezenta infectiei cu Demodex folliculorum. Rozaceea asociaza local senzatie de arsura, intepaturi si piele care „tine”.

Factori agravanti

Expunerea la soare;
Temperaturile extreme si variatiile bruste de temperatura, vantul, bauturile sau alimentele fierbinti, alcoolul, condimentele;
Emotiile;
Efortul fizic intens;
Utilizarea indelungata a cremelor pe baza de cortizon, care produc subtierea pielii si dilatarea vaselor de sange.

Tratament

Rozaceea este o boala cronica, cu pusee de acutizare si perioade de ameliorare. Tratamentul urmareste imbunatatirea aspectului pielii si eventual poate impiedica progresia bolii, motiv pentru care este importanta vizita la medic in stadiile incipiente. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca un pacient cu rozacee este sa se protejeze in caz de expunere la soare prin folosirea de creme cu factor de protectie ridicat si eventual palarii cu boruri largi. Pe langa evitarea factorilor agravanti, rozaceea necesita si tratament medicamentos.

Tratament local:

metronidazol sub forma de gel sau crema;
lotiuni cu sulf;
antibiotice topice (eritromicina): mai putin eficiente.

Tratament oral:

antibiotice (minociclina, doxiciclina, tetraciclina): in doze mai mari la inceput, iar apoi scazute ca tratament de intretinere;
isotretinoin: rezervat cazurilor severe, care nu raspund la tratamentul antibiotic;
ivermectin: in cazul infestarii masive cu Demodex.

Tratamentele laser au rezultate cosmetice excelente in cazul rinofimei si teleangiectaziilor.

Sursa: Eva.ro