Mai mulți cetățeni turci s-au deplasat ieri in Salonic, pentru a-l comemora pe Mustafa Kemal Atatürk, la 75 de ani de la moartea sa, și pentru a-i aduce un omagiu în fata casei în care acesta s-a născut în 1881.

La eveniment a participat si Ministrul Sănătății, Mehmet Müezzinoğlu. și a vorbit despre influența lui Atatürk asupra națiunii turce, prin umanitatea sa și visul sau de pace și independență națională.

Potrivit unui articol publicat în ziarul turc Milliyet, intitulat „Scandal in trenul spre Salonic”, un grup de cetățeni turci ar fi oprit trenul pe teritoriul grecesc, la ora 9:05 (ora exacta a mortii liderului turc) și a scandat imnul național turc. Articolul din Milliyet sustine ca trenul a fost oprit, insa, in semn de protest față de autoritățile elene, care se gandisera sa intarzie intentionat trenul. Se pare ca a ramas neclar, ce s-a intamplat pana la urma.

În același articol, ziarul menționează că totul a început la frontiera greco-turca, unde autoritățile elene au facut sa dureze prea mult verificarea pașapoartelor pasagerilor. Müezzinoğlu a incercat sa contacteze Ministerul Grec al Afacerilor Externe și, vazand ca acesta din urma nu gaseste nicio solutie, a luat o mașină spre Salonic, pentru a se putea afla in fata casei lui Atatürk exact la ora 9:05.

Sursa: Lăcaşuri Ortodoxe