Arhanghelii din calendarul bisericesc, sarbatoriti in 8 noiembrie, sunt conducatorii cetelor de ingeri, avand aripi si purtand sabii, ca simbol al biruintei sfinte, si sunt calauze ale sufletelor in drumul acestora spre rai.
Arhanghelul Gavriil (sau Gabriel, ceea ce inseamna in ebraica “Puterea lui Dumnezeu”) a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului si tot el a adus dreptilor Ioachim si Ana vestea zamislirii Maicii Domnului. Este considerat drept vestitorul mantuirii oamenilor.

In folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail (in ebraica ”Cine este ca Dumnezeu?”) este un personaj mai venerat in comparatie cu Arhanghelul Gavriil. El poarta, uneori, cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca. De multe ori il intalnim alaturandu-se Sfantului Ilie, atunci cand acesta tuna si trasneste, sau oranduieste singur grindina, cu tunul. In Traditia crestina este comandantul suprem al ostilor ceresti, luptator permanent pentru Dreptate si Adevar.

Sursa: FrontPress.ro