Ieri, cum au aflat cã primarul lor, Mircia Vlasã, a venit la serviciu dupã o lunã de concedii «înãdite», mai multi locuitori ai comunei Pungesti s-au prezentat la primãrie si i-au cerut vehement demisia. Edilul a iesit din institutie pe usa din dos si… a dispãrut din nou din peisaj.

Peste douã zile se împlineste exact o lunã de când aproape 300 de localnici din comuna Pungesti s-au opus amplasãrii, pe terenurile lor, a primei sonde din România destinatã explorãrii gazelor din sist. Tot atât a trecut de când pungestenii si-au vãzut ultima oarã la ochi primarul pe care l-au ales, în 2012, pentru a treia oarã. Edilul Mircia Vlasã a anuntat acum o lunã cã pleacã în concediu medical exact în ziua în care spiritele s-au inflamat în Pungesti iar oamenii s-au decis sã facã un lant uman în calea utilajelor care urmau sã intre pe un teren care apartine primarului si pe care se vroia amenajarea perimetrului sondei. Ulterior, la expirarea concediului medical, Vlasã a cerut „în completare“ concediu de odihnã, motivând cã de mai bine de 10 ani de când conduce destinele pungestenilor nu a avut nici mãcar o zi liberã. Lumea din comunã l-a criticat în fel si chip, mai ales când a vãzut cã acesta îi evitã chiar si pe cei care l-au sustinut în campania electoralã de anul trecut. Primul pas fãcut de oameni a fost sã le cearã consilierilor locali sã dea o nouã hotãrâre de consiliu local pentru interzicerea, pe pãmântuirile comunei lor, a procedeului numit fracturare hidraulicã, necesar explorã- rilor si exploatãrilor gazelor din sisturi bituminoase. Aceastã initiativã a mers „la pachet“ cu organizarea unui referendum cu aceeasi temã, dar si cu o initiativã de demitere a lui Mircia Vlasã. Sustinerea de care s-a bucurat cele douã initiative de plebiscit (sustinute de mai bine de jumãtate de oamenii din comunã) si mai ales faptul cã toti consilierii s-au declarat de acord cu fracturarea hidraulicã i-a convins si mai tare pe pungesteni cã sunt pe drumul cel bun.

Tupeul, de neacceptat

Numai cã, ieri, la orele amiezii, primarul Mircia Vlasã s-a reîntors din concediu si a trecut… pe la locul de muncã. Vreo 80-100 de pungesteni au fost „pe fazã“ si au mers imediat în fata primãriei, unde minute în sir au strigat cã vor demisia edilului. Oamenii nu s-au lãsat înduplecati nici mãcar de prezenta jandarmilor si politistilor veniti imediat în zonã si postati în fata institutiei. Incidente nu au fost de niciun fel, însã oameni au reactionat si mai zgomotos când au vãzut cã primarul Vlasã a iesit pe usa din dos a primãriei si a plecat grãbit, refuzând sã stea de vorbã cu protestatarii. „De fapt, noi când am aflat cã a venit la serviciu, ne-au dus imediat acolo, numai cã el s-a miscat ceva mai repede si a plecat, dar nu înainte de a chema Jandarmeria si Politia. Au venit câteva masini cu jandarmi, însotite de seful Jandarmeriei de la Vaslui, si ceva politisti, însã lumea sa manifestat corect, a strigat „Demisia! Demisia!“, însã nu au fost alte probleme, întrucât primarul plecase deja din primãrie. Nu ni se pare corect sã refuze dialogul cu oamenii la nesfârsit, mai ales cã intentiile noastre erau pasnice si nu doream decât explicatii din partea dumnealui“, ne-a declarat Cãtãlin Scântei, unul dintre cei care au mers ieri la primãrie pentru a-i cere lui Vlasã sã îsi dea demisia. În jurul orei 16.00 oamenii din Pungesti au spus cã l-au vãzut pe primar stând de vorbã cu trupele de ordine, pe un câmp, undeva între satele Armãsoaia si Silistea. Cei de acolo s-au gândit cã ar fi vorba despre o strategie. Si anume de a-i împiedica sã plece astãzi spre Vaslui, asa cum au anuntat, pentru a cere demisia prefectului Radu Renga. Acesta a decis sã atace în instantã initiativa oamenilor de organizare a referendumului pentru aflarea pozitie locuitorilor comunei în vederea începerii forajelor pentru gazele din sist. Primarul Vlasã, desi, ieri, a fost apelat telefonic în nenumãrate rânduri de redactorii „Monitorul de Vaslui“ a refuzat sã rãspundã la telefonul de serviciu.

Sursa: Monitorul de Vaslui