Miercuri, 20 noiembrie 2013, de la ora 20.00, în sala Nicolae Iorga a Sediului Central al Universității Babeș-Bolyai, Pr. Marc Antoine Costa de Beauregard, Protopop al Mitropoliei Ortodoxe Române în Franța, a conferențiat pe tema: “Împărăția lui Dumnezeu nu stă în cuvânt, ci în putere”. La conferinţa organizată de ASCOR Cluj a participat un numeros public. În deschidere a vorbit IPS Andrei, mitropolitul Clujului, care a ţinut să precizeze despre Dumitru Stăniloae, în faţa studenţior, că nu a fost legionar şi a colaborat cu mişcarea isihastă Rugul Aprins.

Precizăm, pentru corecta informare a opiniei publice clujene, că Dumitru Stăniloae nu a fost membru al Mişcării Legionare, dar a fost un apropiat al acesteia şi a vorbit de nenumărate ori de jertfa creştină întru Hristos a lideilor Moţa şi Marin, în Spania. Pe de altă parte, în cadrul mişcării isihaste Rugul Aprins au făcut parte în anii 50 numeroşi intelectuali apropiaţi de legionari.

Pr. Marc Antoine Costa de Beauregard, Protopop al Mitropoliei Ortodoxe Române în Franța a subliniat în cadrul conferinţei că adevărata credinţă stă în puterea iubirii şi pocăinţă. El a vorbit într-o frumoasă limbă românească, pe care a învăţat-o cu Dumitru Stăniloae în anii 80, în plimbările teologice din jurul lacului Cernica. Asta arată puterea misionară a ortodoxiei românâneşti.

Tot miercuri seara a avut loc lansarea revistei ARTHOS a studenților din Hașdeu, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, a altor teologi, etnologi și publiciști. Costion Niculescu a acordat credit publicaţiei Arthos care a aduce prin nume aminte de Athos, ceva din isihia şi mugurii unei flori teologice de anvergură, pe viitor. Părintele Ciprian Negreanu, coordonatorul revistei, a explicat că revista doreşte să păstreze echilibrul, să nu fie nici naţionalistă, dar nici să cadă în promovarea misticismului.

Ionuţ Ţene