Europarlamentarul Tokes Laszlo afirmă că, după şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României”, la care s-a propus să i se retragă distincţia, consideră necesar să repete solicitarea ca Ungaria să fie „un stat garant” pentru comunitatea maghiară, alături de Uniunea Europeană.

Întrebat ce înţelege prin „garanţia Ungariei şi a Uniunii Europene” pentru maghiarimea din România, Tokes a răspuns: „Nimic mai mult şi nimic mai puţin decât ce am spus. Repet această cerere faţă de Ungaria, dar şi faţă de Europa, să se asigure din partea Ungariei şi a Uniunii Europene unite apărarea comunităţii maghiare din România. Nu doresc decât ce este formulat în Tratatul dintre cele două ţări, datoria fiecărei ţări de a avea grijă de minorităţile aparţinătoare”.

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” au decis, miercuri, să propună preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei oferite europarlamentarului Laszlo Tokes, declara Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.

Decizia a fost luată cu cinci voturi „pentru” şi o abţinere. Haiduc preciza că decizia finală aparţine preşedintelui.

Anterior, Tokes a părăsit şedinţa Consiliului în semn de protest faţă de refuzul membrilor de a-i permite să fie apărat de un avocat.

Iniţiativa de retragere a distincţiei acordate lui Laszlo Tokes reprezintă o acţiune „extrem de preocupantă”, un gest de umilire a comunităţii etnicilor maghiari din România, având scopul de intimidare a celor care solicită autonomia maghiarilor, apreciază Ministerul ungar de Externe.

Preşedintele Traian Băsescu declara, miercuri seară, la B1Tv, că aşteaptă raportului Consiliul de Onoare la Ordinului „Steaua României” înainte de a decide retragerea sau nu a distincţiei acordate lui Laszlo Tokes, menţionând că nu doreşte repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Sursa:Mediafax