România nu poate conduce un forum al comemorarii Holocaustului, sustin liderii evreilor Ucrainei, intrucat nu a depus suficient de multe eforturi pentru a-si ispasi vina pentru uciderea in masa a evreilor în cel de-al doilea război mondial.

Afirmatia Comitetului Evreilor Ucrainieni a fost o reactie la propunerea ministrului de Externe, Titus Corlateanu, ca Romania sa se afle la presedintia Aliantei Internationale a Comemorarii Holocaustului (IHRA) din 2016, care este condusa, in prezent, de catre Canada, relateaza Haaretz.

„Actiunile Romaniei demonstreaza ca nu este pregatita sa isi asume responsabilitatea pentru uciderea in masa a sute de mii de evrei ucrainieni in timpul Holocaustului, cand trupele romane ale mareşalului Ion Antonescu au actionat ca o forta ocupanta in mai multe zone ale Ucrainei, la ordinele conducerii pro-naziste a tarii”, a explicat Oleksandr Feldman, parlamentar ucrainian si presedinte al Comitetului Evreilor Ucrainieni.

Un alt reprezentant al Comitetului, Eduard Dolinsky, a acuzat ca Ambasada Romaniei in Ucraina a refuzat mai multe invitatii ale organizatiei lui de a discuta modalitati pentru comemorarea comuna a evreilor ucisi de trupele romane.

„Vrem ca Romania sa recunoasca, sa isi ceara scuze si sa fie de acord cu actiuni comune de cinstire a memoriei victimelor”, a spus acesta, adaugand ca un prim pas ar fi ca Romania sa contribuie la constructia primului muzeu al evreilor din Kiev.

Totusi, eforturile Romaniei sunt apreciate de rabinul Andrew Baker, reprezentant al Comitetului Evreilor Americani, care sustine ca Romania a facut pasi importanti pentru asumarea vinei din perioada Holocaustului, mai ales prin infiintarea Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” (INSHR-EW).

Aproximativ 380.000 de evrei au fost ucisi in zonele controlate de nazisti din Romania in timpul Holocaustului, potrivit Muzeului Holocaustului „Yad Vashem” din Ierusalim. Trupele române conduse de mareşalul Ion Antonescu sunt acuzate de uciderea evreilor la Iaşi, Odessa şi în Transnistria, fără să se menţioneze sutele de mii de evrei salvaţi de Conducătorul statului român, care au reuşit să fugă  din Ardealul de Nord ocupat de Miklos Horty  şi să emigreze în Palestina.

Ucraina vrea scuze de la România pe fondul deteriorării relaţiilor bilaterale dintre cele două state,  după ce Kievul a renunţat să semneze Tratatul de la Vilnius de asociere la UE.

NapocaNews