Dupa cum v-am informat in editiile anterioare de stiri, frescele recent restaurate din catacombele Priscilla au fost prezentate de către Vatican, in aceste zile. Unele dintre acestea, cel putin pentru unii, par sa fi dezvaluit… preoti-femei, din perioada Creștinismului timpuriu.

Catacombele, care sunt situate în partea de nord a Romei și sunt mai bine cunoscute sub numele de „Regina catacombelor”, au picturi din secolul al IV-lea, reprezentand scene biblice, pe Sfintii Apostoli Petru și Pavel, precum și două imagini care prezintă femeile ca… preoți.

O scenă, conform unora, ar arata femei care celebrează Euharistia, iar cealaltă ar releva o femeie într-o robă cu mâinile în gest de adorare. Aceste picturi ar dovedi că au existat femei-preoti, înapoi, în perioada Creștinismului timpuriu, ceea ce ar ridica imediat întrebarea de ce acestea nu ar mai putea exista si astazi…

Cu toate acestea, Vaticanul nu este dornic să se arate de acord cu asta. Conform lui Fabrizio Bisconti, administratorul comorilor de arheologie sacra ale Vaticanului, femeile din imagine nu ar oficia Euharistia, si nici nu ar fi macar vorba despre reprezentarea unei Liturghii, ci mai degrabă a unui cortegiu funerar. Cat despre cealalta imagine, Bisconti spune ca ea nu arată nimic mai mult decât o femeie care se roagă.

„Acestea sunt imagini din trecut, care sunt un pic de senzatie, dar nu sunt demne de încredere”, a spus el. Vaticanul nu le permite femeilor să devină preoți, afirmand ca Iisus a ales doar bărbați în rândul apostolilor săi.

Sursa: Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe