Sever Legian, un poliţist din Cluj-Napoca, îi cere premierului Victor Ponta, într-un memoriu, să fie eutanasiat de Ziua Naţională. El spune că recurge la acest gest fiindcă s-a săturat să-şi ceară în van dreptatea prin tribunale şi memorii trimise Ministerului de Interne, Poliţiei Române şi DNA-ului.

„Subsemnatul Legian Sever Vasile, domiciliat în municipiul Cluj-Napoca, …, angajat al Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj, prin prezentul memoriu vă solicit să-mi aprobaţi ,,EUTANASIEREA“ în data de 01.12.2013, de Ziua Naţională a României, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, unde să aibă posibilitatea să vadă toţi clujenii unde ajunge un poliţist care şi-a făcut datoria punându-şi viaţa în pericol pentru a salva viaţa unui om. Persoanele care vor vedea acel eveniment îşi vor da seama că trăiesc într-o ţară în care nu mai ai voie nici măcar să-ţi faci datoria la seviciu, deoarece ulterior poţi fi pedepsit de şefi, iar aceştei nu vor fi găsiţi vinovaţi niciodată deoarece în ţara noastră nu mai funcţionează nici o instituţie a statului.

Timp de 4 – 5ani nimeni nu mi-a făcut dreptate, nu s-a luat nicio măsură împotriva celor vinovaţi, deşi către Ministerul Afacerilor Interne am făcut mai multe memorii, dar răspunsul a fost întotdeauna acelaşi: nu este nimeni vinovat“, scrie poliţistul clujean Sever Legian în memoriul trimis prim-ministrului Victor Ponta. Tot Sever Legian cerea, la începutul lunii octombrie, încurajat de cazul agentului de poliţie Sergiu Todea, ca membrii Corpului de Control al premierului să facă o anchetă şi în dosarul său. Întrebat de ce recurge la un astfel de gest disperat, bărbatul spune că speră ca astfel să i se facă dreptate: „Nu mi-e frică de moarte, nici de nimeni şi de nimic. Dacă se luau măsurile care ar fi trebuit în 2011 nu se ajungea aici. Am ajuns la concluzia că pe noi, agenţii de poliţie, nu ne ia nimeni în considerare“, afirmă poliţistul. Memorii peste memorii Poliţistul Sever Legian speră să i se facă dreptate după ce, din 2009, a fost tăiat la mână de un sirian, când a intervenit să aplaneze un conflict. La scurt timp după eveniment, niciun dosar având ca obiect ultragierea sa nu a fost înregistrat la Parchet.

Când a văzut că superiorii săi nu raportează incidentul prin care a trecut, poliţistul a depus plângere penală împotriva sirianului şi de atunci au început problemele. El susţine că superiorul său de atunci, şeful Secţiei 1 Poliţie Cluj, comisarul Liviu Crişan, ar fi muşamalizat cazul. În 2011 a intrat şi în greva foamei pentru a arăta că vrea pedepsirea vinovaţilor: „Mă confrunt cu mai multe nedreptăţi de peste un an. Din persoană ultragiată de către sirian, am ajuns în situaţia în care măsurile se iau împotriva mea, dorindu-se să se arate că am nevoie de asistenţă psihologică şi a putea fi, astfel, dat afară din Poliţie. Mi s-a ridicat dreptul de port-armă şi de a patrula pe străzi fără să cunosc motivele“, scria poliţistul clujean în memoriul trimis premierului în octombrie, ca să-şi trimită Corpul de Control la Cluj. A trimis memorii peste memorii la IGPR, MAI şi DNA. În răspunsul primit de la Poliţia Română i se dădea dreptate: „Răspunsul de la IGPR îl scot vinovat pe fostul meu şef, care acum e pensionat. Dar ce se întâmplă cu cei care au făcut în mod direct abuzuri asupra mea, cum ar fi psiholoaga şi medicul de la noi. (…) Au început să mă trimită la evaluări psihologice din şase în şase luni. Deşi au constatat că sunt sănătos la cap, mi-au luat dreptul de a purta armă. Nici baston nu am avut voie să port“, spune Sever Legian. „Nu înţeleg de ce mai face greva foamei, pentru că a primit un răspuns de la IGPR, care a verificat cele sesizate de el.

Aşteaptă un răspuns de la minister?”, afirma, în martie 2011, chestorul Ioan Păcurar, fost şef al Poliţiei Cluj, acum pensionat şi cu un proces pe rol – secretizat la cererea sa – deoarece nu poate justifica o mare sumă de bani. Legian i-a scris lui Victor Ponta un memoriu în speranţa că, asemeni situaţiei agentului Sergiu Todea care a fost şicanat deoarece îşi oprise un şef în trafic, Corpul de Control al premierului îi va face şi lui dreptate. Legian i-a scris, în octombrie, lui Victor Ponta un memoriu în speranţa că, asemeni situaţiei agentului Sergiu Todea care a fost şicanat deoarece îşi oprise un şef în trafic, Corpul de Control al premierului îi va face şi lui dreptate. Sever Legian a declarat că a fost, din proprie iniţiativă, şi la actualul şef al Poliţiei Cluj, chestorul Tudor Grindean, şi că vizita sa ar fi fost în van.

Sursa: Adevarul