Ora adevărului despre interesele clasei politice de la Chişinău a sosit. Aşa cum am scris în numeroase editoriale, politicienii din Republica Moldova, fie comunişti sau democraţi, nu doresc unirea cu România. Ei au folosit întotdeauna un dublu limbaj politic şi s-au obişnuit să joace la două capete şi să „sugă de la două oi” vorba românului, recte de la România şi Rusia. De la noi investiţii, bani, paşapoarte spre UE, iar de la ruşi gaze şi petrol. Nouă ne spun că suntem fraţi, iar ruşilor le spun că le sunt verişori. Această politică schizoidă şi imorală a Chişinăului trebuie să înceteze. Republica Moldova este pământ românesc şi acest teritoriu de inspiraţie separatistă poate crea pe viitor probleme mari României, prin instigarea ideologiei „moldovenismului” lui Lazarev din anii 70 şi prin „Patrioţii Moldovei”, de a se întemeia o Moldovă Mare de la Nistru la Carpaţi.

La Vilnius politicienii de la Chişinău s-au comportat ca nişte nomenklaturişti cinici, nerecunoscători faţă de România. Fostul preşedinte interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a declarat că ţara sa nu va avea “niciodată” o unire cu Romania, în replică la declaraţiile pe această temă ale lui Traian Băsescu. “Aceste discuții au fost pornite deoarece cineva îți dorește să speculeze în jurul acestei teme”, a declarat şi fostul premier, Vlad Filat. Fostul presedinte interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a declarat presei că Moldova nu va avea “niciodata” o unire cu România. “Niciodată (never in engleza – n.red)! Moldovenii au identitatea lor, după aproape 23 de ani de independenţă, sondajele arată că 80% se consideră moldoveni”, a răspuns în engleză Lupu, unul din liderii coaliţiei de guvernare unei întrebări în aceasta limbă despre unificarea cu Romania. La Chişinău s-a creat o pătură suprapusă de politicieni corupţi care nu doresc să renunţe la funcţiile bănoase şi influente de preşedinte, premier, ambasadori, miniştrii pentru a deveni preşedinţi de consilii judeţene, funcţionari la MAE sau prefecţi în România unită. O vină o au şi autorităţile de la Bucureşti care au investit sute de milioane de euro în politicienii aşa-zişi pro-români de la Chişinău fără nicio garanţie că aceştia vor dori unirea. Cred că SIE a investit milioane de euro în finanţarea unor politicieni şi structuri politice la Chişinău ca acum să primească drept în faţă crudul rezultat: „Never”, vorba lui Marian Lupu.

Sinceri întru aspiraţia unirii sunt românii din România, care în urma unui recent sondaj IRES doresc în proporţie de 80% unirea României cu Republica Moldova. Românii din Ţară, deşi ştiu costurile unirii cu un stat mic şi sărac, doresc unirea cu fraţii şi împlinirea aspiraţiei aţionale de unitate până pe malul Nistrului dincolo de orice greutăţi. Românii dovedesc maturitate şi înţelepciune şi pentru reîntregirea Ţării pot să strângă din nou cureaua şi să acopere costurile. Ceea ce mă frapează pe mine este ipocrizia clasei politice de la Chişinău, care în majoritatea membrilor ei au paşapoarte RO şi cetăţenia română, dar nu doresc unirea. Se confirmă că doresc numai bani de la SIE, burse pentru odraslele lor, investiţii de la Bucureşti pentru afacerile personale şi paşaportul nostru să poată circula liber în UE. Îmi pun întrebarea firească: oare autorităţile de la Bucureşti, ministerul de interne şi MAE nu ar trebui să-i ia la întrebări pe aceşti nomenklaturişti de la Chişinău, că doar sunt cetăţeni români de câţiva ani, iar acest lucru prevede nu numai beneficiile, ci şi obligaţiile legale de a respecta voinţa şi interesele României. Eu ca cetăţean român răspund în faţa legii, organelor statului şi justiţiei române să respect Constituţia şi legile Ţării, politicienii de la Chişinău ce bat Europa cu paşaportul românesc şi îşi fac campaniile electorale pe banii Bucureştiului, nu trebuie să răspundă în faţa legii când spun „Niciodată”, ca nişte lideri separatişti, la propunerea de unire cu Ţara?

Ultimul sondaj arată clar că românii îşi doresc unirea şi îşi asumă costurile. Rămâne ca liderii de la Bucureşti să aplice legile Ţării şi să-i aducă la raport pe nişte cetăţeni români din nomenklatura de la Chişinău, care cred că pot face să existe un stat separat de Ţara Mamă, România.

Ionuţ Ţene