Vrea să ne întoarcem în timp? Deputatul liberal Elena Uioreanu, care reprezintă Colegiul 9 Cluj în Parlamentul României, consideră că scoaterea prefecților și subprefecților din viața politică este o măsură nefirească, iar această anomalie trebuie corectată. Parlamentarul clujean susține că atâta timp cât prefecții și subprefecții reprezintă Guvernul în teritoriu este ilogic să avem pretenția ca acestora să li se impună să fie sau să devină tehnocrați peste noapte.

Elena Uioreanu consideră că atâta timp cât Constituția României, prin Articolul 123 – Prefectul, prevede clar la alin. (1) că Guvernul numeşte un prefect în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti, iar în alin. (2) că Prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local şi conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale, nu îngrădește dreptul persoanelor care ocupă această funcție să fie afiliate politic de ce se menține o prevedere ciudată. Mai mult, deputatul PNL din Colegiul 9 Cluj susține că ”ne amăgim singuri că un om politic, odată numit prefect și obligat să se dezică de un partid, devine automat tehnocrat. Nu cred că e cazul să ne furăm singuri căciula, mai ales că nimeni nu ne obligă ca și stat de drept să avem prefecți apolitici. E contra firii să pretinzi ca niște măsuri politice, luate de Guvernul României, să fie susținute în teritoriu de niște oameni care nu au nici o treabă cu politica Guvernului. Pe cine păcălim și la ce ne folosește?”

Elena Uioreanu este de părere că prefecții și subprefecții trebuie să rămână în continuare înalți funcționari publici, dar nu este normal să li se îngrădească dreptul de a face politică și chiar de a ocupa funcții în interiorul partidelor. ”Politica unui Guvern se face de către oamenii din partidele de la guvernare, că atunci care mai e rostul partidelor și a resurselor umane dintr-un partid. Și, în plus, nimeni nu este acum liberal, social-democrat sau PDL și din momentul numirii sale în funcția de prefect sau subprefect nu mai e nimic. Să fim serioși!”

NapocaNews