Un grup de protestatari din Kiev a reusit sa dea jos, duminica, statuia liderului sovietic Valdimir Lenin. Zeci de protestatari au incercat sa distruga statuia si saptamana trecuta insa au fost indepartati de politie. Partidul Comunist din Ucraina a considerat ca este inacceptabil si a postat o patrula care sa pazeasca monumentul, insa duminica seara, acesti gardieni nu erau de gasit pe nicaieri, asa ca manifestantii l-au distrus, informeaza Kyiv Post.

Dupa 67 de ani de la ridicare, statuia liderului sovietic, urata de unii si idolatrizata de altii, a fost daramata de pe soclu. La ora locala 18.00, un grup de tineri fara afieliere clara, a folosit un cablu electric pentru a trage jos de pe soclu statuia inalta de 3,45 metri.

Dupa aceasta, tinerii au strigat „Ianukovici, tu urmezi!”, mesaj adresat preseidntelui Viktor Ianukovici. Tinerii au folosit apoi, pe rand, un baros, pentru a distruge statuia de granit.

Autoritatile ucrainene ridicasera statuia in 1946, pentru a comemora a 10-a aniversare a constitutiei lui Iosif Stalin, succesorul lui Lenin.

„Acest act este o marturie a ceea ce se intampla in tara… nu este o revolutie sau un proces democratic ci o revolta neo-nazista cu scopul de a prelua puterea in tara. Vedem cum multi ucraineni din vest incearca sa isi impuna vointa, propria versiune a trecutului si viitorului…daca nu sunt opriti de fortele de ordine, Ucraina va inceta sa existe ca tara unita”, s-a lamentat Oleksandr Holub, parlamentar al Partidului Comunist.

NapocaNews