Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri decretul de grațiere a fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, aflat în închisoare de 10 ani, iar decizia va intra în vigoare imediat, a anunțat Kremlinul, relatează AFP.

„Îndrumat de principii umanitare, decretez că Mihail Borisovici Hodorkovski (…) trebuie să fie eliberat din închisoare înainte de ispăşirea pedepsei (la care a fost condamnat). Acest decret intră în vigoare imediat”, se precizează într-un comunicat al preşedintelui rus transmis de Kremlin.

Putin anunţase joi că Hodorkovski, eliberabil în mai 2014, i-a adresat recent o cerere de graţiere, un lucru pe care a refuzat să îl facă anterior, în măsura în care gestul înseamnă recunoaşterea implicită a vinei.

Vladimir Putin a mai sugerat că fostul magnat al petrolului nu ar trebui să îşi facă griji cu privire la un al treilea proces.

Mihail Hodorkovski a fost considerat pentru o vreme cel mai bogat om din Rusia şi totodată unul dintre cei mai influenţi. Hodorkovski a fost arestat în 2003 şi condamnat, în 2005, la opt ani de închisoare pentru „escrocherie şi fraudă fiscală”, o pedeapsă majorată la 14 ani în urma unui al doilea proces, în 2010, pentru „furt de petrol şi spălarea” sumei de 23,5 miliarde de dolari.

Apărători ai drepturilor omului şi observatori străini au susţinut că Hodorkovski a fost victima unei reglări de conturi organizate de Vladimir Putin. Condamnat pentru că şi-a afişat independenţa şi ambiţiile politice, el a devenit simbolul derivei autoritariste a Rusiei.

George Anghel, Sursa: Cotidianul