Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis marţi să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea Antena 1, pentru emisiunea “X Factor” din 24 noiembrie, în care Cheloo a făcut afirmaţii care ar fi discriminat homosexualii. După difuzarea emisiunii, CNA a primit un număr de peste 700 de reclamaţii.

Potrivit Asociaţiei Accept, care reprezintă comunitatea gay din România, Cătălin Ştefan Ion, cunoscut sub numele de Cheloo, în calitate de membru al juriului, a discreditat în mod public pe unul din concurenţi, din motive ce ţineau de orientarea sexuală a acestuia”.

În şedinţa CNA de marţi, Mirela Bomboe, reprezentantul televiziunii Antena 1, a declarat că emisiunea “X Factor” este una în direct, iar Cheloo şi-a exprimat o opinie, care însă nu a fost împărtăşită de ceilalţi membri ai juriului concursului. “Nu a existat nicio instigare la ură, la violenţă, iar concurentul nu a fost afectat în vreun fel. Poziţia lui în concurs nu a fost afectată în niciun fel”, a mai spus Mirela Bomboe, citat de Mediafax.

În schimb, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus că, potrivit formatului “X Factor”, ce trei juraţi ai concursului reprezintă postul. Tot aceasta a propus drept sancţiune amenda de 10.000 de lei pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia “Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”, şi a articlului 47, alineatul 2 din Cod – “Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie”.

Totodată, Valentin Jucan, un alt membru al CNA, a spus că producătorii şi regizorii acestui show ştiau foarte bine că prezenţa acestui concurent va produce “o oarecare rumoare”. “Se bazau pe evoluţia acestui personaj şi au dorit să aducă o anumită picanterie. Este vina radiodifuzorului că a creat acest moment (…) Acestea sunt nişte show-uri în care prostul gust este prezentat de cât mai multe ori cu putinţă ca să se facă rating”, a spus Valentin Jucan.

În schimb, Mirela Bomboe a spus că respectivul concurent nu a fost discriminat în niciun fel şi nu i-a fost îngrădită în niciun fel prezenţa în emisiune.

Pentru amendarea postului Antena 1 au votat Cristina Trepcea, Lorand Turos, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea, în timp ce împotrivă s-au pronunţat Valentin Jucan, Narcisa Iorga şi Monica Gubernat. În schimb, Narcisa Iorga a propus amendarea Antenei 1 cu 80.000 de lei, având în vedere că această televiziune a primit în ultimul an de la CNA 10 amenzi şi 10 somaţii publice pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului şi având în vedere că “X Factor” este o emisiune cu o audienţă foarte mare.

În 24 noiembrie a avut loc prima gală live a celei de a treia ediţii a concursului “X Factor”, difuzat de Antena 1. Spectacolul nu a fost lipsit de provocări, mai ales din partea unui concurent din echipa Deliei, Paolo Lagano, un homosexual italian, stabilit în România.

Acesta, prin atitudinea sa sfidătoare şi propaganda făcută ostentativ unei orientări sexuale controversate şi unui stil de viaţă dezavuat de români, a jignit o mare parte a telespectatorilor, dovadă fiind şi comentariile ulterioare de pe reţelele de socializare.

Deşi încurajat în comportament de Delia şi Dan Bittman, cel de al treilea jurat, Cheloo de la Parazitii, nu s-a sfiit să dezaprobe public ceea ce reprezintă concurentul.În timp ce Paolo a apărut pe tocuri și a cântat melodia „Paparazzi”, a cântăreței Lady Gaga, Cheloo a preferat să stea cu fața la public şi cu spatele la concurent. „Disprețuiesc tot ce reprezinți! Sper să pleci acasă! Țara asta te va trimite acasă”, a declarat acesta la sfârşitul reprezentaţiei italianului.

Pe de altă parte, Delia i-a apreciat melodia și cum s-a comportat pe scenă, la fel fiind aplaudat și de Dan Bittman. Paolo a fost deasemenea ales de către public să meargă mai departe în concurs, fără ca reprezentanţii Antenei 1 să facă public numărul de voturi pe care le-a primit acesta.

După scandal, italianul nu a mai primit la fel de multe voturi de la telespectatori, într-o gală ulterioară ajungând “la duel”, fiind eliminat de Delia în favoarea concurentei Oana Muntean.

Cunoscutul membru al trupei de hip-hop Paraziţii este un admirator recunoscut al mareşalului Ion Antonescu şi al lui Corneliu Codreanu, fondatorul Mişcării Legionare. Deasemenea, în cântecele sale nu de puţine ori homosexualii sunt ironizaţi prin versuri tăioase.

Sursa: FrontPress.ro