Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că majoritatea parlamentară USL continuă lovitura de stat începută în vara anului 2012 şi eşuată, el menţionând: „Acum o fac cu alte metode şi, chipurile, sub sceptrul democraţiei”.

– Atât legea amnistiei, cât şi cea a graţierii nu au avut niciun fel de aviz de la CSM, ceea ce este inacceptabil. Era obligatoriu să aibă aviz de la CSM.

– Dacă legea amnistiei, din fericire, cel puţin deocamdată a fost retrasă de pe ordinea de zi, modificările Codului Penal sunt dramatice. Politicienii se ridică din nou deasupra legii.

– Modificările aduse astăzi sunt dezastruoase pentru credibilitatea României. Modificările la Codul Penal dărâmă zece ani de muncă a instituţiilor anticorupţie, fie că vorbim de ANI sau DNA.

– Camera modifică articolul 147, se constată că preşedintele, senatorii, deputaţii şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în profesii liberale nu pot fi asimilaţi funcţionarilor publici. Eu le mulţumesc că s-au gândit şi la mine dar nu am nevoie şi cred că nu au nevoie nici domnii parlamentari, ca atare voi trimite legea înapoi la Parlament.

– Cred că astăzi Parlamentul a greşit fundamental şi a compromis România. Dar un preşedinte, prin definiţie, e un înalt funcţionar, ales, care e la dispoziţia serviciului public pe care îl are. Un senator sau deputat e parte a unei puteri în stat. Puterea legislativă nu e un butic, este o instituţie fundamentală a statului român, care e formată din senatori şi deputaţi, care la rândul lor sunt părticică din acea instituţie publică. Nu putem confunda Parlamentul, Preşedinţia cu un butic din Gara de Nord.

– Dacă ar intra în vigoare aceste modificări ştiu că în jur de 30 de parlamentari ar răsufla uşuraţi. Sunt foarte multe dosare la DNA, sunt procese pe rolul instanţelor care vizează demnitarii. Toate acestea ar trebui stopate imediat şi nu ştiu în ce măsură cei care sunt la închisoare ar putea să beneficieze de modifcări şi ar putea candida la alegerile din 2016.

Mediafax