Ministerul britanic de Interne pregateste planuri de urgenta in caz ca vor exista „surprize” din partea imigrantilor romani si bulgari, dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii, la 1 ianuarie 2014.

Mark Sedwill, reprezentant al ministerului, le-a spus parlamentarilor britanici ca se intocmesc planuri pentru a face fata oricaror „surprize” ce ar putea sa apara cand cele doua tari est-europene, cu o obpoulatie totala de 27 de milioane, castiga dreptul la munca fara restrictii in Marea Britanie, scrie Telegraph.

Criticii ridicarii restrictiilor se tem ca aceasta masura va atrage si mai multi imigranti in Marea Britanie.

Sedwill sustine ca noile planuri se bazeaza pe cele intocmite pentru Olimpiada de la Londra din 2012, cand au fost detasati multi ofiteri de la imigratie pentru a face verificari ale pasapoartelor la cozile lungi de la aeroporturi si porturi.

„In perioada imediata de dupa ridicarea restrictiilor implementam aranjamente la vama similare cu cele instituite pentru Olimpiada, pentru a fi absolut siguri ca granitele noastre sunt pregatite daca vor exista surprize”, a spus acesta.

Nu s-au dat publicitatii estimari oficiale ale numarului de imigranmti din cele doua tari care vor ajunge in Marea Britanie, insa un raport al Democracy Institute arata ca ar fi vorba despre 385.000 de persoane, in decurs de cinci ani.

Grupul de analiza a avertizat ca aceasta cifra reprezinta „o tinta economica auto-creata”.

Sursa: Ziare.com