Cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, şi secretarul său, monseniorul Andrea Palmieri, au venit ieri, 6 decembrie, la Cluj, unde au participat la o slujbă religioasă oficiată la Catedrala greco-catolică din Piaţa Cipariu. Popasul de la Cluj face parte dintr-o vizită de cinci zile a cardinalului în România.

Cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, a venit, de marţi, 3 decembrie, pentru prima dată în România. El s-a întâlnit cu Patriarhul României, ÎPS Daniel, preşedintele Traian Băsescu, cu Cardinalul Lucian la Blaj, cu IPS Irineu Bistriţeanul, Arhiepiscopul ortodox al Albei Iulia şi apoi pe IPS György Jakubinyi, Arhiepiscop Romano-Catolic de Alba Iulia. La Cluj a participat la o slujbă religioasă la Catedrala greco-catolică (în construcţie) din Piaţa Cipariu şi a avut o întâlnire cu IPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului. Cardinalul a fost primit într-un mod tradiţional cu pâine şi sare

 

La Cluj a fost primit de Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, care l-a rugat să-i transmită Papei Francisc că biserica Greco-catolică din România încă se confruntă cu dificultăţi, referindu-se la problema neretrocedării bisericii de la Mănăstirea Bixad, care a aparţinut, înainte de anul 1948, Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare”.

Cardinalul a luat parte la o slujbă religioasă. Înaltul prelat a primit în dar Diploma Jubiliară la împlinirea a 160 de ani de la întemeierea Eparhiei de Gherla şi Crucea „Sf. Iosif“, un album despre Cluj-Napoca şi o icoană cu Maica Domnului. „Pentru mine este o mare bucurie să pot vizita Biserica Greco-Catolică din România – a spus Cardinalul Kurt Koch -, ştim prea bine că este o Biserică în care s-a suferit mult, o Biserică în care există mulţi martiri şi care a demonstrat o mare fidelitate faţă de Hristos, de Biserică şi de urmaşul lui Petru, Papa. Ştiu bine că Papa Francisc cunoaşte şi iubeşte mult această Biserică, deja în calitate de Arhiepiscop de Buenos Aires era responsabil cu toate Bisericile Catolice Orientale. Cu două săptămâni în urmă, am avut Adunarea Plenară a tuturor Bisericilor Catolice Orientale, la Roma.

Toţi Patriarhii şi Arhiepiscopii Majori erau prezenţi şi am trăit, cu această ocazie, întreaga bogăţie pe care ne-a oferă Bisericile Catolice Orientale. Eu ştiu, şi Excelenţa Sa Florentin a menţionat astăzi, că Biserica Greco-Catolică din România mai este şi astăzi în suferinţă, un alt fel de suferinţă, dar tot suferinţă. Eu vreau să port aceste suferinţe în inima şi în rugăciunea mea“, a afirmat cardinalul, potrivit unui comunicat al Episcopiei greco-catolice. Cardinalul s-a rugat la Cluj FOTO: Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla Înaltul prelat a făcut şi un apel la rugăciune: „Dragi fraţi şi surori, ne aflăm la începutul timpului Adventului, în Postul Crăciunului în care aşteptăm venirea lui Dumnezeu în lumea noastră.

În Adventul creştin, pe primul loc se află lucrarea lui Dumnezeu pentru care ne pregătim intens. Primul răspuns la sosirea lui Dumnezeu este rugăciunea noastră, prin care exprimăm absoluta noastră dependenţă de lucrarea lui Dumnezeu. În rugăciune, ştim că suntem nişte cerşetori care stau în faţa lui Dumnezeu cu mâinile goale. Sfântul Nicolae, pe care astăzi îl sărbătorim, a fost un minunat mărturisitor al Evangheliei, el ne indică în ce constă Adventul creştin. Sfântul Nicolae este venerat şi iubit în numeroase comunităţi creştine şi de aceea este considerat un sfânt ecumenic“.

Sursa: Adevarul