Ţin minte că, atunci când eram copil, regimul Ceauşescu se ambiţiona, ca un corolar al succeselor naţionale, să fabrice bomba atomică, să-l trimită pe Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, în spaţiu, să facă Bucureştiul pod la Dunăre sau să construiască un program spaţial propriu. Aceste ţeluri ale regimului, dincolo de dictatură şi neajunsurile economice datorate FMI, care ne punea să plătim datoria externă, ne făceau să visăm la o Românie mare şi puternică, să avem încredere în noi ca un popor temerar şi independent. Circulau în anii 80 legendele cu tunurile româneşti cu laser care au topit tancurile sovietice în 1968 la graniţa cu Ungaria. Era o perioadă când eram mândri că suntem români şi că unim Dunărea cu Marea cea Mare. Azi, ne rămâne, după ce am pierdut economia, cu fabricile vândute, terenurile agricole date la străini şi minereurile sau gazele concesionate multinaţionalelor să nu mai avem nimic ca şi popor. Nici măcar dreptul să visăm. Aşa că recentele realizări spaţiale ale Chinei şi Iranului ne fac să privim umiliţi şi în acelaşi timp cu admiraţie, cum popoare, fără să se lase călcate în picioare de către marile puteri, au reuşit în programul spaţial.

Iepurele de Jad, vehiculul fără echipaj uman al Chinei, a aterizat sâmbătă pe Luna, făcând din ţara asiatică a treia naţiune care reuşeşte să realizeze o aselenizare si prima care face asta in ultimele trei decenii. Chang’e-3 este un vehicul cu 6 roti, cel putin 4 camere video si doua picioare mecanice care pot executa sapaturi de pana la 30 de centimetri in solul lunar pentru a preleva probe, scrie CNN. Vehiculul se incarca cu energie solara si va putea sa patruleze pe suprafata Lunii cel putin trei luni, studiind structura solului si natura rocilor. Cantarind 140 de kilograme, Iepurele de Jad este inzestrat si cu un telescop pentru a face observatii astronomice si o camera de filmat in infrarosu. Şi Iranul înregistrează succese în programul spaţial. Conform site-ului preşedintelui iranian, Hassan Rouhani, în lansarea rachetei numite Polo sau Cercetare în Farsi, Iranul a folosit prima dată combustibil lichid. Maimuţa a revenit pe Pământ în condiţii de siguranţă. Pe site nu se spune când a avut loc lansarea şi nu sunt oferite nici alte detalii, scrie Agerpres. Iranul pretinde frecvent progrese tehnologice, care sunt imposibil de verificat în mod independent. Republica Islamică a spus că încearcă să trimită un astronaut în spaţiu, ca parte a unui ambiţios program aerospaţial.

E adevărat că şi China modernă s-a ridicat pe ruinele unui fost imperiu Qin, cum şi Iranul ca stat islamist e construit pe vechiul imperiu persan. Aceste popoare au o mentalitate imperială, chiar dacă au trecut prin momente grele, de supunere sau distruse de alte imperii. Noi, românii, de la Burebista până la Ceauşescu am tot fost culoarul de trecere şi de jaf “a tuturor popoarele migratoare”, vorba lui Cioran, şi o ţară spoliată de imperiile vecine. Poate astfel se explică că, astăzi, când le-am dat toate bogăţiile marilor puteri şi multinaţionalelor, am devenit un popor contemplativ şi fără busolă politică şi morală. Deja komisari străini ai gândirii veghează straşnic să ne pierdem cultura, să uităm de tradiţii şi religie, să devenim din naţiune o populaţiune în slujba intereselor politico-economice ale SUA sau a puterilor centrale ale UE, fără nicio identitate proprie. Aşa că, atunci când popoare jertfite pe altarul istoriei, ca şi chinezii sau iranienii, reuşesc prin forţe proprii să se ridice şi să aibă succese spaţiale, ne face şi pe noi românii să visăm la vremurile când vom fi din nou, pe viitor, stăpâni, nu slugi ca acum, la noi acasă.

Ionuţ Ţene