Peste 85% dintre chinezii care au luat parte la un sondaj de opinie considera ca meritele lui Mao Zedong sunt mai importante decat greselile sale.

Sondajul a fost realizat cu ocazia celebrarii a 120 de ani de la nasterea marelui lider chinez, venerat ca fondator al Republicii Populare, in 1949, desi este responsabil de moartea a zeci de milioane de oameni in timpul foametei din perioada Revolutiei Cultura sau a asa numitului „Mare Salt Inainte”, transmite AFP.

De la moartea sa, in 1976, masurile Partidului Comunist Chinez sunt considerate a fi bune in proportie de 70%, conform raspunsurilor oferite de cei chestionati.

La intrebarea „Sunteti de acord ca realizarile lui Mao Zedong cantaresc mai mult decat greselile comise de acesta?”, 78,3% dintre participanti au raspuns ca „sunt de acord”, 6,8% au declarat ca sunt „in totalitate de acord cu afirmatia”, in vreme ce doar 11,7% au spus ca nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. 3% dintre cei chestionati nu au stiut ce sa raspunda la aceasta intrebare.

Aproape 90 de procente dintre cei chestionati considera ca marele merit al conducatorului chinez este acela de a fi fondat o natiune independenta in timpul revolutiei, in pofida celor 27 de ani de cenzura, a scos la iveala studiul realizat de Global Times.

Conform rezultatelor studiului, chinezii tineri si cu studii peste medie sunt mai critici cand vine vorba despre personalitatea fostului lider, in vreme ce respondentii mai batrani cu studii liceale sau scoli vocationale sunt mai inclinati spre venerarea lui Mao, fiind nostalgici dupa acea perioada.

Sondajul a fost realizat pe 1.045 de persoane, prin metoda chestionarului telefonic si online.

Sursa: Ziare.com