Comisarul Cristian Pintea, cel care l-a umilit şi l-a hărţuit pe colegul său Sergiu Todea de la Rutieră pentru că l-a oprit în trafic, va fi repus în funcţia de adjunct al şefului Inspectoratlui Judeţean de Poliţie Cluj, după ce în octombrie a fost demis. Decizia a fost luată vineri de Tribunalul Cluj.

Tribunalul Cluj a suspendat, vineri, decizia Inspectoratului General al Poliţiei Române prin care Cristian Pintea a fost eliberat din funcţia de adjunct al şefului Inspectoratlui Judeţean de Poliţie Cluj, în luna octombrie, conform oradecluj.ro. Chiar dacă poate fi atacată cu recurs, decizia instanţei este executorie şi va fi pusă în aplicare de îndată. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj, Gina Pop, a declarat pentru Adevărul că nicio hotărâre în acest sens nu a fost comunicată încă, dar dacă instanţa a decis în acest sens, Cristian Pintea va fi repus în funcţie.

Acesta a fost retrogradat din funcţia de adjunct al Inspectoratului de Poliţie Cluj, fiind pus la dispoziţia inspectoratului în vederea numirii într-o altă funcţie din data de 11 octombrie a.c, după un control al Corpului de Control al premierului. Scandalul a pornit de la demisia lui Sergiu Todea din Poliţie, după ce a câştigat mai multe procese intentate conducerii Poliţiei Cluj, care l-a amendat nejustificat.

Corpul de Control al premierului dă dreptate poliţistului Sergiu Todea Inspectorii Corpului de Control al premierului au finalizat , în octombrie, ancheta în cazul poliţistului clujean care a demisionat pentru că a fost umilit de un şef pe care l-a oprit în trafic. Inspectorii guvernamentali au arătat că membrii conducerii IPJ Cluj au fost permanent preocupaţi să găsească, incorect, motive de sancţionare a poliţistului.

Corpul de control al premierului a început o anchetă la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, după ce presa a relatat cum un poliţist clujean a fost umilit de un şef pe care l-a oprit în trafic în urmă cu trei ani, agentul luând decizia de a demisiona din Poliţie în luna august pentru că nu a mai suportat aceste şicane. În nota Corpului de Control se arată că „împrejurările reţinute de către instanţa de judecată, precum şi anularea sancţiunii evidenţiază caracterul netemeinic al sancţiunii disciplinare, dar şi preocuparea conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj de a găsi motive de sancţionare disciplinară a agentului, fără a evalua în mod corect şi nepărtinitor situaţia de fapt“. Potrivit inspectorilor guvernamentali, conducerea IPJ Cluj a manifestat o continuă preocupare în a identifica situaţii de fapt de natură a-i limita agentului de poliţie sfera de acţiune, inclusiv prin trimiterea repetată la evaluare psihologică şi sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, în baza unor petiţii anonime.

Todea, ”integru şi rezistent la corupţie”, dar cu ce folos? Inspectorii se referă şi la comisarul-şef de poliţie Cristian Pintea, amendat de către agentul Todea, arătând că acesta a făcut obiectul cercetării disciplinare prealabile ca urmare a sesizării mai multor deficienţe în activitatea managerială, constatate cu ocazia unui control al Ministerului de Interne, iar conducerea IGPR a dispus sesizarea Consiliului Superior de Disciplină, în acest caz constatându-se însă că a intervenit „prescripţia răspunderii disciplinare”. În nota efectuată de Corpul de Control al premierului se mai arată că agentul Todea a fost caracterizat, conform aprecierilor şefilor nemijlociţi, ca fiind integru şi rezistent la corupţie, dar şi sancţionat de trei ori în perioada 2011-2012, pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici (mustrare scrisă), comportare necorespunzătoare în serviciu (mustrare scrisă) şi din nou neglijenţă manifestată în îndeplinirea dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici (trecerea în funcţia ingerioară de agent III).

Sergiu Todea şi-a dat demisia în urmă cu câteva săptămâni după ce a câştigat toate cele trei procese pe care le-a avut cu conducerea instituţiei. A câştigat procesul, dar a demisionat Curajul de care a dat dovadă i-a adus nu mai puţin de trei sancţiuni disciplinare din partea conducerii IPJ, pe care le-a contestat în instanţă şi a obţinut, astfel, anularea acestora. După doi ani de procese, în care a avut „multe zile negre şi nopţi albe”, după cum a declarat el pentru “Adevărul”, ultimul litigiu se pare că a fost picătura care a umplut paharul pentru Sergiu Todea, un agent cu experienţă de 13 ani.

„Am câştigat procesul, dar acest lucru nu m-a bucurat. Mi-am dat demisia scârbit de ce s-a întâmplat în Poliţie“, a mărturisit Todea. Sergiu Todea a câştigat trei procese împotriva IPJ, dar nu a cerut niciun leu despăgubire şi nu a avut nicio pretenţie de la Poliţie, ci a dorit doar să se facă dreptate.

Sursa: Adevarul