Comisia Europeana este de acord ca pasagerii sa poata folosi dispozitivele mobile in timpul zborului cu avionul. Siim Kallas, comisarul pentru Transport, a fost cel care a facut acest anunt, informeaza European Voice.

Dispozitivele electronice portabile vor putea fi folosite in modul „avion” in timpul zborului, dar si pe parcursul decolarii si aterizarii.

Masura vine ca o confirmare a recomandarilor facute de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Aviatica si de Autoritatea Federala a Aviatiei din Statele Unite.

Pana de curand se credea ca dispozitivele mobile interfera cu sistemele aparatului de zbor, insa aceste ingrijorari s-au dovedit a fi fara temei.

Chiar daca masura a fost aprobata de Comisia Europeana, ramane la latitudinea companiilor aeriene daca le vor permite clientilor sa foloseasca dispozitivele mobile in timpul zborului.

Mai mult, semnalele 3G sau 4G instalate in aeronave nu vor fi taxate cu preturile practicate din UE, deoarece spatiul aerian este considerat a fi „o a treia tara”, astfel ca se vor percepe tarifele aplicate la nivel international.

Kallas a spus ca se ia in considerare si ridicarea unor restrictii privind accesul cu lichide in avion, insa o decizie in acest sens se va lua in februarie 2014.

Sursa: Ziare.com