Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, a organizat la Casa de cultură „Casino” din Parcul Central, festivitatea intitulată „Icoanele-au întrebatu: unde s-a născut Hristos?” .

Activitatea, moderată de directorul școlii pr. prof. dr. Liviu Vidican-Manci a cuprins un recital de colinde tradiționale și o expoziție de icoane pe sticlă și lemn. Recitalul a fost susținut de Grupul Hrisostom, condus de Prof. Diac. Daniel Mocanu, grup format din aproximativ 40 de tineri, băieți de la clasele de teologie și fete de la clasele de filologie. Icoanele din cadrul expoziției au fost pictate de grupul de iconari „Cuvine-se cu adevărat” coordonat de prof. Cristian Hideg.

Festivitatea a avut loc de la ora 17 în prezența ÎPS Mitropolit Andrei și a altor oameni de cultură din oraș precum Prof. Univ. Ion Cuceu de la Institutul de folclor al Academiei Române și Lect. Univ. Dr. Marcel Muntean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj. Au luat parte la momentul festiv și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, profesori de la Seminar și de la alte licee și școli clujene, dar și părinți. În deschidere, Înaltreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a vorbit despre spiritualitatea creștină românească, arătând că este foarte important ca și tânăra generație să învețe să o păstreze: „Din spiritualitatea noastră creștină românească nu lipsește nici colindași nici icoana. Așa că această înfrățire de idei pe care ne-o propune Seminarul Teologic este binecuvântată. Nu în zadar unul dintre marii noștri poeți, care s-a născut aproape de Cluj, la Topa, este vorba despre poetul Ioan Alexandru , care atunci când vorbea de spiritualitatea noastră creștină din Transilvania sublinia acest lucră că este prezentă icoana și busuiocul și casa zugrăvită în alb. Toate acestea nu lipsesc din spiritualitatea noastră. Acum dacă toate aceste lucruri le știm noi cei ce avem un număr de ani, tare bucuroși suntem că și cei ce sunt tinerei și care sunt nădejdea noastră de mâine cresc în spiritul acestor valori ”.

După acest moment elevii claselor primare de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj au interpretat două colinde. Apoi cei aproximativ 40 de elevi de la Seminar ce formează grupul Hrisostom, îmbrăcați în port popular, au colindat din repertoriul Ioan Bocșa și Sabin Drăgoi. În cadrul manifestării invitații speciali, Prof. Univ. Dr. Ioan Cuceu de la Institutul de folclor al Academiei Române și Prof. Dr. Marcel Munteanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj au vorbit despre importanța repunerii în circulația a colindului tradițional, respectiv despre valoarea icoanei pe sticlă și lemn pictate în stil autentic românesc.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea